'Driekwart Brusselaars positief over nieuwe metrolijn 3'

© Saskia Vanderstichele

De Brusselaars staan nog altijd positief tegenover de komst van metro 3, zegt een door Beliris bestelde studie. Driekwart van de respondenten is voorstander van de nieuwe metrolijn. "Een hart onder de riem," reageert de ceo van de MIVB, dat als bouwheer de voorbije maanden de geschatte kostprijs zag stijgen van 1,6 naar 2,3 miljard euro.

Onderzoeksbureau Indiville voerde in mei 2022 een online bevraging uit over de verplaatsingen van de Brusselaars in de hoofdstad. Hun mening werd ook gevraagd over het nut van een nieuwe metrolijn 3 in Brussel. 72 procent van de 1.023 respondenten liet weten de toekomstige lijn nuttig te vinden.

"Dit percentage stijgt zelfs tot 75 procent wanneer we inzoomen op de vijf gemeenten betrokken bij het project: Vorst, Sint-Gillis, Brussel-Stad, Schaarbeek en Evere," klinkt het in een persbericht van de MIVB, dat bouwheer is van het project. Het federale Brusselfonds Beliris betaalt 500 miljoen euro voor de verlenging van metro 3 naar Evere.

Klimaatdoelstellingen

Volgens het onderzoek gelooft 73 procent van de respondenten dat de metro het meest efficiënte vervoermiddel is om de stad te doorkruisen. Ook vindt 73 procent van de Brusselaars de nieuwe metrolijn een duurzame investering die het openbaar vervoer nog aantrekkelijker zal maken. 61 procent vindt dat de nieuwe metrolijn het Brussels gewest zal helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen.

"Het betekent een hart onder de riem dat de Brusselaars nog altijd in dezelfde mate voorstander zijn van een verbinding met de metro tussen het zuiden en het noorden van het gewest," reageert Brieuc de Meeûs, ceo van de MIVB.

"Dat bevestigt ons vermoeden: de aanhangers zijn veel talrijker dan de tegenstanders. Metro 3 is een project dat absoluut noodzakelijk is om de mobiliteitsnoden in Brussel te kunnen blijven absorberen en zo een duurzamer toekomst te verzekeren."

Metrotwijfel

Twee jaar geleden liet bouwheer Beliris een gelijkaardig onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau Indiville. Driekwart van de bevraagden gaf toen aan voorstander te zijn van een uitbreiding van het metronet, met name metrolijn 3. Het onderzoek van nu bevestigt die resultaten, maar komt er op een moment dat de geschatte kosten voor metrolijn 3 de pan uit swingen, en heel wat organisaties en adviesorganen de metro in twijfel trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?