In eerste schoolweek nog altijd 40 procent minder MIVB-gebruikers

© Belgaimage
| MIVB-busreizigers stappen af aan halte Simonis.

Vervoersmaatschappij MIVB heeft sinds 1 september weer al haar bussen, trams en metro's ingeschakeld. De reizigers komen wel nog niet in dezelfde mate terug. Tijdens de eerste schoolweek telde de MIVB gemiddeld nog 60 procent van het aantal reizigers dat ze vóór de lockdown vervoerde.

Het gaat om de week van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september. Die is vergeleken met een referentieweek in februari, dus voor de lockdown van start ging. Belangrijk om op te merken is dat de scholen nog niet waren heropend op maandag. Aan Franstalige kant waren bovendien niet alle secundaire scholen alweer open op dinsdag 1 september.

"Vrijdag 4 september zagen we een piek van 60 procent reizigers in de metro en 70 procent in de trams en bussen", zegt woordvoerster An Van hamme van de MIVB. "Dat is 20 à 25 procent meer dan eind juni."

Meer reizigers komen dus terug dan voor de zomer, maar hun aantal blijft lager dan in februari. Vandaag zijn nog maar drie op de vijf reizigers, die vóór de coronacrisis met het openbaar vervoer naar het werk of school gingen, teruggekeerd naar de MIVB. Omgekeerd is het aantal fietsers de eerste schooldagen fors toegenomen: volgens een eerste telling met driekwart ten opzichte van vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?