Elsene wil tramdepot verhuizen en tram op lijn 95

Bus 95 rijdt via de Kroonlaan en de Troonstraat in Elsene.

Het gemeentebestuur van Elsene kan zich vinden in de filosofie achter het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move, maar maakt toch enkele bedenkingen voor het eigen grondgebied. Het Elsens college wil graag een tram op buslijn 95 en een vlottere doorstroming voor bus 71. Daarnaast vraagt de gemeente ook het tramdepot in de Renbaanlaan te verhuizen.

Het openbaar onderzoek naar 'Good Move' loopt nog tot 17 oktober. Gemeenten die graag hun zegje doen over het mobiliteitsplan van de vorige Brusselse regering moeten zich dus reppen. Elsene steunt de filosofie achter Good Move, maar maakt toch enkele bedenking op het eigen grondgebied. De krant La Dernière Heure lijst er enkele op.

Bus 71 en 95

Op het vlak van openbaar vervoer maakt het schepencollege zich zorgen om buslijnen 71 en 95, twee belangrijke trajecten die dwars door Elsene rijden. De eindhaltes van die lijnen zouden beter op het einde van het traject liggen, luidt het advies. Niet zoals nu het geval is bij bus 95, die nog even een ommetje maakt via de voetgangerszone om te eindigen voor het Brussels Parlement.

Elsene vraagt ook om een betere doorstroming van buslijn 71. Vooral in de Renbaanlaan, die volgens de meerderheid best een eenrichtingsstraat wordt met dubbele rijrichting voor bussen. Ook is de gemeente voorstander van een tram op bus 95, zoals ook voorzien in het nieuwe regeerakkoord. Vooral in de Troonlaan, waar er geen aparte busstrook is, staat bus 95 nog lang in de file.

Tramdepot

Het schepencollege pleit ook voor een verhuis van het tramdepot in de Renbaanlaan. "Zijn integratie in het compacte stadsweefsel is beklemmend voor zowel de buurtbewoners als voor de MIVB zelf", klinkt het in de nota. Een verhuis lijkt echter niet meteen aan de orde, want het tramdepot is er volgens de MIVB ideaal gelegen.

In het depot worden trams gestald voor lijnen 3, 7, 8, 39, 44 en 81.

Ten slotte vraagt Elsene om nog eens te kijken naar de inrichting van het kruispunt tussen de Generaal Jacqueslaan en de Renbaanlaan/Adolphe Buyllaan. "De vorige herorganisatie had niet het gewenste resultaat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?