Elsene wordt zone 30 op vier straten na

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Zone 30 geldt sinds begin 2020 op de Vleurgatsesteenweg in Elsene.

Vanaf 1 januari 2021 zullen autobestuurders zich op het Elsens grondgebied moeten houden aan een algemene snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. De Generaal Jacqueslaan, de Congolaan, de Kroonlaan en de Triomflaan vormen uitzonderingen op die zone 30.

Vanaf 2021 moet er een veralgemeende zone 30 in werking treden in heel Brussel. De 19 gemeenten mogen wel uitzonderingen op de regel aanvragen bij het Gewest.

Het schepencollege van Elsene schetste de verkeerssituatie op een kaart en diende het voorstel vervolgens in bij Brussel Mobiliteit, dat zich erover zal uitspreken. Het plan zal getoetst worden op haalbaarheid en coherentie met buurgemeenten. Er zal ook bekeken worden of er voldoende rekening is gehouden met de noden van buurtbewoners.

Als Elsene groen licht krijgt, betekent dat een aanzienlijk verandering voor de gemeente. In de meeste straten geldt daar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Die zal met 20 km/u dalen. Dat is niet enkel zo voor buurtwegen, maar ook voor grotere lanen als de Waterloosesteenweg, Baljuwstraat en de Troonlaan.

Leefbaarheid verbeteren

In het plan nam het schepencollege ook begeleidende maatregelen op. "Anders loop je het risico dat de snelheidslimiet niet gerespecteerd wordt en je een vals gevoel van veiligheid creƫert", zegt schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) in La Capitale. "Je kan ook niet overal agenten of radars plaatsen en dus zullen we verkeersdrempels moeten aanleggen."

Het schepencollege hoopt met de algemene zone 30 in Elsene om de lokale cohesie te versterken, de handelsbuurten te doen heropleven, maar vooral het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, de leefbaarheid te verbeteren en de luchtvervuiling terug te schroeven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?