Fassi-Fihri: 'Betalen per minuut op overstapparkings'

© DDS+Didier
| Fassi-Fihri (CDH) verkiest een minuuttarief boven een prijs per uur voor de parkings die beheerd worden door het Brusselse Gewest.

Brussels gemeenteraadslid Hamza Fassi-Fihri stelt voor om gebruikers van de overstapparkings in de Brusselse rand te laten betalen per minuut in plaats van per uur. "Op die manier zullen autobestuurders minder snel geneigd zijn hun auto op straat achter te laten", verklaart de vicevoorzitter van CDH.

Autobestuurders die hun auto parkeren op de openbare weg bepalen zelf welk bedrag ze in de automaat steken en dus hoe lang ze hun auto op straat laten staan. Fassi-Fihri vindt dat dat ook het geval moet zijn voor de overstapparkings en stelt een minuuttarief voor.

"Zo maak je meteen ook komaf met bizarre situaties waarbij autobestuurders die een minuutje te laat de parking verlaten meteen ook een volledig uur meer moeten betalen", zegt Fassi-Fihri aan BRUZZ. "Zulke oneerlijke situaties moedigen autobestuurders aan hun auto op straat te parkeren."

Met de invoer van het nieuwe systeem betalen bestuurders het bedrag dat exact overeenstemt met de parkeerduur. Dat kan volgens Fassi-Fihri door het minuuttarief te combineren met het systeem voor sms-parkeren. De vicevoorzitter van CDH diende een ordonnantievoorstel in. "Het kan niet dat een marge genomen wordt op de rug van de autobestuurder. Hij of zij moet toch niet betalen voor iets wat hij niet gebruikt?"

Het voorstel geldt enkel voor de publieke overstapparkings aan de rand, maar Fassi-Hihri gelooft dat privéparkings spontaan mee in het minuuttarief zullen stappen. "En anders betrekken we het tarief in de volgende gesprekken. Er zijn al genoeg zaken die we in overeenstemming geregeld hebben", aldus Fassi-Fihri.

Interparking, de organisatie die instaat voor het beheer van het gros van de gewestparkings, is het idee niet ongenegen. "Maar er zijn nog steeds mensen die graag cash betalen", merkt Roland Cracco van Interparking op. Hij opteert zelf voor een tarief per kwartier.

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) laat weten dat ze een 'pay per minute'-systeem gaan testen in parking Spiegel, de ondergrondse parking die binnenkort moet opengaan in Jette. Bovendien is "een ordonnantiewijziging helemaal niet nodig" en kan het Parkeeragentschap zijn tarieven meteen aanpassen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?