Fietsen met Koen De Koker (1): Langs Merckx en door de velden Clouseau achterna

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 15 juli 2020

Uren stonden mensen tijdens de lockdown aan te schuiven aan fietsenwinkels. De fiets, door sommige Brusselaars jarenlang verfoeid, bleek plotseling het vervoersmiddel bij uitstek. Maar hoe moet het nu verder, na de lockdown? BRUZZ stuurt Brusselaars die de fiets (her)ontdekten tijdens de lockdown op pad met Koen De Koker, ex-wielrenner, zanger, acteur en de vrolijkste fietsbuddy die je ooit zult hebben. Aflevering 1: van de Basiliek naar Mort Subite.

Ja, we hadden Hilde Adriaenssens, een van de mensen die reageerde op onze oproep, beloofd haar wat nieuwe, verborgen plekjes te tonen. En nee, de Basiliek van Koekelberg of het Atomium kun je niet echt verborgen parels noemen. Maar wat is een toeristische fietstocht zonder een paar klassiekers?

En dus vertrekt deze route aan de voet van de meest prominente kerk van het Gewest, waarna het via het Atomium richting Meise gaat. Meise, het dorp waar Eddy Merckx het grootste deel van zijn leven doorgebracht heeft en waar hij na zijn carrière ook zijn fietsenfabriek bouwde. Koen is een leven lang fan van Merckx en vertelt er vol vuur.

Na een lastige, maar gelijkmatige klim komen we uit op een prachtig betonbaantje. We fietsen door de velden, maar links van ons lonkt de stad met zijn hoge flatgebouwen. De bovenste bollen van het Atomium blinken boven een bosje.

We bollen rustig weer naar beneden. Vals plat, maar dan bergaf tot in Brusseghem. Daar steken we de steenweg over, om opnieuw op een klein betonweggetje uit te komen dat ons richting Kobbegem voert. Een bezoekje aan de geuzebrouwerij van Mort Subite slaan we deze keer over. In de plaats daarvan etaleert Koen waarom hij bekendstaat als de zingende wielrenner.

Hilde hoort het aan met een glimlach. Het is de laatste stop voor we terugkeren naar de stad. Via nog maar eens een rustig weggetje, belanden we in Zellik op de fietssnelweg. Via het Moeras van Jette-Ganshoren keren we tenslotte terug naar de Basiliek van Koekelberg.

Lengte: 28 kilometer

Bekijk hier de andere afleveringen van de reeks:

Aflevering 2: Bij Brueghel linksaf richting concert op het terras.

Aflevering 3: Met het gezin naar het kasteel van Beersel.

Aflevering 4: 'Alsof je op kamp bent in de Ardennen'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?