Fietsen met Koen De Koker (2): bij Brueghel linksaf richting concert op het terras

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 22 juli 2020

Uren stonden mensen tijdens de lockdown aan te schuiven aan fietsenwinkels. De fiets, door sommige Brusselaars jarenlang verfoeid, bleek plotseling het vervoersmiddel bij uitstek. In sommige gevallen werd fietsen zelfs meer: een hobby. Maar hoe nu verder, na de lockdown? BRUZZ stuurt Brusselaars die de fiets (her)ontdekten tijdens de lockdown op pad met Koen De Koker, ex-wielrenner, stadsgids, zanger, acteur en de vrolijkste fietsbuddy die je ooit zult hebben. Aflevering 2: in het spoor van de Tour de France en Brueghel richting Gaasbeek.

Het Pajottenland is een droom voor veel Brusselse fietsers: dichtbij, redelijk rustige wegen en niet te zware beklimmingen. Koen De Koker koerste er in het verleden in ongeveer ieder gehucht en hij vertelt er onderweg honderduit over tegen Fiona Albers en Loes Debuysere. Vanaf vertrekpunt de Beurs in het centrum van de stad, zetten we via het kanaal koers richting Anderlecht om daar langs het Astridpark de stad te verlaten.

Door de Appelboomstraat te kiezen richting Sint-Anna-Pede, volgen we in het spoor van de Tour de France, die vorig jaar ook via deze weg het Pajottenland binnenreed. We stoppen aan de kerk van Sint-Anna-Pede, een plaats waar Pieter Brueghel ook al eens halt hield.

Daarna vervolgen we onze weg. Eerst rijden we onder het spoorwegviaduct de Zeven Bruggen (je zult het wel herkennen eens je er bent) door, waarna we linksafslaan richting Vlezenbeek. Over het fietspad rijden we tot aan de steenweg, die we oversteken. Verderop slaan we rechtsaf, om op een klein weggetje uit te komen dat tussen verschillende fruitgaarden slingert.

Aan het einde van dit weggetje, slaan we opnieuw rechtsaf en zetten we koers richting Gaasbeek. Zowel rondom het kasteel als het aangrenzende ijssalon wemelt het van de Brusselaars op uitstap. Het is dan ook de perfecte locatie om even af te koelen.

Met een paar bollen ijs in onze maag daalt het net wat gemakkelijker af richting het pittoreske centrum van Gaasbeek. Vandaag geen boerenmarkt, die is er elke zaterdagnamiddag. Wel drinken we een pintje op het terras van het lokale café Pajot. Bij gebrek aan een muziekinstallatie in het stokoude café, zet Koen zelf een nummer in.

Vanaf deze stop, aanvaarden we de terugreis. We slingeren achter Vlezenbeek door en vangen her en der weer een glimp van de stad op. In de Vagevuurstraat tussen Sint-Pieters-Leeuw en Ruisbroek, zien we het Justitiepaleis in de verte liggen. Ook het Erasmusziekenhuis steekt fel af tegen de landelijke omgeving waar we zelf nog doorheen fietsen. In Anderlecht belanden we opnieuw aan het kanaal, om dat te volgen tot de Dansaertstraat die ons terugvoert tot aan de Beurs.

Lengte: 37 kilometer

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?