Fietsen met Koen De Koker (3): Met het gezin naar het kasteel van Beersel

Thijs Roelen
© BRUZZ
29/07/2020
Ook in:
nl fr

Uren stonden mensen tijdens de lockdown aan te schuiven aan fietsenwinkels. De fiets, door sommige Brusselaars jarenlang verfoeid, bleek plotseling het vervoersmiddel bij uitstek. In sommige gevallen werd fietsen zelfs meer: een hobby. Maar hoe nu verder, na de lockdown? BRUZZ stuurt Brusselaars die de fiets (her)ontdekten tijdens de lockdown op pad met Koen De Koker, ex-wielrenner, stadsgids, zanger, acteur en de vrolijkste fietsbuddy die je ooit zult hebben. Aflevering 3: met de kinderen op de fiets naar het kasteel van Beersel.

Met de kinderen op de fiets Brussel verkennen, is voor veel gezinnen een uitdaging die ze liever niet aangaan. Te veel verkeer, te weinig ruimte en waarom zouden ze eigenlijk? Jeroen Descamps en zijn vrouw Sigrid grepen de lockdown aan om de stad met hun kinderen Noor (15) en Thea (13) per tweewieler te verkennen. De ervaring en het vertrouwen die ze in het verkeersluwe Brussel opdeden, gebruiken ze nu nog. Als gezin door Brussel fietsen is namelijk iets wat ze willen blijven doen.

Wat Jeroen opviel tijdens de verschillende tochten die hij met zijn gezin (dat 4 fietsen rijker werd tijdens de lockdown) van de rand van de stad richting centrum maakte, waren de kleine gekleurde bordjes met cijfercodes van de Gewestelijke Fietsroutes (GFR's). Om eens niet via de Tervurenlaan naar de stad te fietsen, volgden ze de rode bordjes die ze ontdekt hadden. En die bleken hen langs grotendeels verkeersluwe wegen ook naar het centrum te voeren.

De route die Koen met hen rijdt, volgt ook grotendeels twee GFR's: M en 6. Vanaf het Jubelpark fietsen we richting het Flageyplein, waar we het nieuwe woonerf langs de Vijvers van Elsene testen en goedkeuren. Vanaf hier volgen we verder route M richting Ter Kamerenbos, waar we ons helaas weer op een smal fietspad tussen de auto's moeten begeven. We maken de oversteek naar route 6, die in het centrum van de stad begint en helemaal tot Linkebeek gaat. Onderweg kijken we onze ogen uit naar de verschillende Ukkelse paleisjes die we passeren.

Nog iets typisch Ukkels: de wegen zijn hier verre van vlak. We passeren het KMI en dalen verder af richting Linkebeek en vervolgens Beersel, waar we lunchen met zicht op het bekende kasteel. Daarna volgt het hoogtepunt van de route, een prachtig slingerend baantje zonder verkeer tussen de velden en langs de Zenne, die hier wel open en bloot stroomt. Minpuntje: het geraas van de Ring dat de idylle verstoort.

Vanaf hier zoeken we GFR 6 weer op. Via een iets ander traject voert deze route onze helemaal richting de Louizalaan. Onderweg moeten we opnieuw enkele beklimmingen overwinnen. Terug in de drukke stad, klimmen we nog een keer naar Elsene, waarna het zachtjes bergaf gaat naar het Jubelpark.

Lengte: 30 kilometer

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Sport, koen de koker, zomerreeks:fietstocht, kasteel van Beersel, gfr, gewestelijke fietsroutes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie