Analyse

Fietspaden Kleine Ring: aanleg vordert traag

Peter Dhondt, Tim Gatzios
© BRUZZ
19/03/2019
© Tim Gatzios - BRUZZ | Hier wordt een fietspad aangelegd: fietsers verboden!

Twee jaar geleden werd het symbolisch belangrijke project voor fietspaden langs de Kleine Ring voorgesteld. BRUZZ maakt een stand van zaken op, met een interactieve kaart. Het project vordert een pak trager dan was aangekondigd, al worden er de komende maanden een paar stappen vooruitgezet. Maar is dat genoeg om gemaakte beloftes na te komen?

  • De belofte

“Binnen drie jaar zal de Kleine Ring volledig befietsbaar zijn.” Dat was de belofte van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) bij de voorstelling van het fietspadenplan in maart 2017. Twee jaar na die aankondiging is er op heel wat stukken van de ringweg echter nog geen okergeel asfalt voor fietsers te zien.

Wat is de stand van het project, met nog een jaar te gaan? We overlopen het hieronder en vatten het ook samen op een interactieve kaart.

  • De vergunningen

Het totale project is opgesplitst in zes zones en twee 'speciale zones'. Het afgelopen jaar werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de laatste van zes bouwvergunningen werd afgeleverd. Het Brussels Gewest kan de werken dus overal opstarten (behalve in de twee 'speciale zones' waar een veel ambitieuzere heraanleg gepland is, meer daarover verder in dit stuk).

  • Wat is al afgewerkt?

In drie van de zes zones wordt momenteel gewerkt, maar dat betekent niet dat die stukken in een klap worden aangepakt. Momenteel is geen enkele zone is al volledig afgewerkt.

Fietspad Madou Kleine Ring
© Tim Gatzios - BRUZZ | Aan de Madoutoren ligt al een stukje tweerichtingsfietspad

In de zone rond Madou ligt al een stuk fietspad, daar kwam het afgelopen jaar 300 meter bij. De werf tussen Madou en de Naamsepoort is vorig jaar opgestart rond de gemeenteraadsverkiezingen. Hier kwam een honderdtal meter fietspad bij aan Troon. Tussen Lemonnier en de Ninoofsepoort wordt ook al een hele tijd gewerkt.

De som van alle werken rond de Kleine Ring komt op 1,8 kilometer extra fietspad sinds de start van het project.

  • Is dat alles?

Er zijn een paar stukken afgewerkt, maar daarnaast gebeuren er nog wel wat dingen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een fietspad tussen Madou en de Wetstraat en er zijn voorbereidende nutswerken aan de gang tussen de Wetstraat en de Naamsepoort. Het gaat hier om de buitenkant van de Kleine Ring.

Aan de binnenkant van de Kleine Ring werd eind 2018 tijdelijke fietsinfrastructuur aangelegd tussen het Queteletplein en de Naamsepoort.

Je vindt alle informatie op de onderstaande interactieve kaart. Klik of tik op de stukjes weg voor meer informatie. Op sommige plekken is de stand van zaken anders voor de binnenkant dan de buitenkant van de Kleine Ring. Daar staan dan twee lijnen op de kaart.

  • Wat brengt 2019?

In de eerste helft van dit jaar worden een paar nieuwe stukken fietspad afgewerkt. Zo zal je over een paar maanden kunnen fietsen tussen Madou en de Wetstraat, aan de buitenkant van de Kleine Ring. Tegen september zou ook het stuk tussen de Wetstraat en de Naamsepoort klaar moeten zijn. Het gaat om ongeveer 1,2 kilometer extra fietspad.

Er starten ook voorbereidingswerken in een nieuwe zone, tussen IJzer en de Koning Albert II-laan. Daar worden bomen weggehaald, er komt een tijdelijke bus- en fietsstrook. Door de renovatie en zomersluiting van de Leopold II-tunnel is het wel lastig om hier op hetzelfde moment een werf te organiseren.

En last but not least: na meer dan twee jaar werken zou er in april 2019 een einde komen aan de werf tussen Lemonnier en de Ninoofsepoort. Ook de Ninoofsepoort zelf wordt afgewerkt.

Fietspad Kleine Ring Werf Madou
© Tim Gatzios - BRUZZ | Tussen de Wetstraat en Madou wordt een fietspad aangelegd langs de Kleine Ring
  • Twee jaar om een fietspad aan te leggen?

De duur van de werken aan de Poincarélaan en de Zuidlaan valt op. Ter vergelijking: op twee en half jaar tijd werd er een tramlijn aangelegd langs de Woluwelaan en werd de laan volledig heraangelegd.

“Toch gaat het rond de Poincarélaan om een complexe werf,” zegt de woordvoerder van minister Smet. “Er is gewerkt in fases, en het tempo werd beperkt door verschillende voorwaarden van de stad Brussel. Zo moest de Zuidfoor kunnen plaatsvinden.” Er moesten voor de heraanleg ook heel wat nutswerken gebeuren door verschillende bedrijven, en daarbij doken vertragingen op, goed voor bijna een half jaar extra.

  • Ik lees hier niets over Sainctelette?

Dat komt doordat de stukken IJzer-Sainctelette en de Guldenvlieslaan tussen Louiza en Naamsepoort een grondigere beurt krijgen dan de rest van de Kleine Ring. Er komt een complete heraanleg, van gevel tot gevel dus.

Daarvoor werden een hele tijd geleden al architectuurwedstrijden georganiseerd. Voor de zomer zou een vergunning aangevraagd worden voor de heraanleg van de Guldenvlieslaan. Auto’s zouden daar minder plaats krijgen.

Voor het beruchte kruispuntencomplex Sainctelette zou dit voorjaar een studiebureau aangeduid worden.

  • Conclusie

De aanleg van fietspaden langs de Kleine Ring gaat vooruit, maar snel gaat het niet. De komende maanden worden de eerste zones afgewerkt. Je kunt dan afgescheiden fietsen langs het Kanaal via het bekende fietspad, de Ninoofsepoort, de Poincarélaan tot Lemonnier. Dat is een traject van 2,5 kilometer zonder onderbrekingen.

Er komt tegen september ook een fietspad van 1,5 kilometer tussen de Naamsepoort en Madou. Dan zal ruim 50 procent van de Kleine Ring afgescheiden fietspaden hebben aan minstens één kant van de weg. Bij de start van het project twee jaar geleden was dat nog geen 20 procent.

Dat betekent ook dat de helft van de Kleine Ring eind dit jaar géén afgescheiden fietspaden zal hebben. Overal afgescheiden fietsen in maart 2020 lijkt onmogelijk. Dat was nochtans wat minister Smet aankondigde bij de start van het project.

Voor de uitgebreide projecten Sainctelette en de Guldenvlieslaan is het sowieso nog een paar jaar wachten. Over de omgeving van het Zuidstation is nog geen duidelijkheid. En ook andere zones zoals de omgeving van de Hallepoort zullen in maart 2020 naar alle waarschijnlijkheid niet af zijn.

Fietspad Madou Kleine Ring
© Tim Gatzios - BRUZZ | Aan de Madoutoren ligt al een stukje tweerichtingsfietspad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, fietspaden, Kleine Ring, Pascal Smet, fietspad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni