Fors meer boetes voor zwartrijden

Controle MIVB
© BRUZZ
© BRUZZ

De MIVB voerde in 2017 bijna anderhalf miljoen ticketcontroles uit op het Brusselse vervoersnet. Daarbij werden meer dan 80.000 pv’s opgesteld en incasseerde de vervoersmaatschappij meer dan 5 miljoen euro aan boetes. Dat is ruim een miljoen meer dan het jaar voordien.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB klokte vorig jaar af op meer dan 400 miljoen ritten, een absoluut record. Ook het aantal afgelegde kilometer steeg tot bijna 46 miljoen, blijkt uit het zopas voorgestelde jaarverslag. Daarmee is de MIVB helemaal hersteld van het annus horribilis 2016, toen vooral de metro een terugval kende door de aanslag in station Maalbeek.

Meest in het oog springende evolutie is echter de toename van het aantal pv’s voor zwartrijden. In vergelijking met het jaar voordien voerde de MIVB ongeveer evenveel controles uit (1.450.000). Het aantal zwartrijders lag evenwel een stuk hoger. In meer dan 82.000 gevallen stelden de MIVB-controleurs een proces-verbaal op. In 2016 gebeurde dat minder dan 60.000 keer.

De stijging vertaalt zich ook in het totaalbedrag aan geïnde boetes. In 2017 incasseerde de vervoersmaatschappij op die manier meer dan 5 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog minder dan 4 miljoen.

De toename van de boetes is groter dan de stijging van het aantal ritten. Dat kan erop wijzen dat meer mensen vaker zwartrijden op het Brussels openbaar vervoer. Nochtans voerde de MIVB de voorbije jaren de strijd tegen fraude op, onder andere door de invoering van het verplicht vooraan instappen op de meeste buslijnen en de installatie van toegangspoortjes in veel metrostations.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?