Sven Gatz: "Het huidig investeringsritme is onhoudbaar"

Gatz: 'Belirisgeld vanaf 2025 alleen nog voor metro 3 gebruiken'

SVG
© BRUZZ
26/01/2022

Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) waarschuwt dat de financiering van de nieuwe metrolijn vanaf 2025 onbetaalbaar dreigt te worden. Hij stelt voor om er de volledige Beliris-enveloppe van federaal geld voor Brusselse investeringen voor te gebruiken. "En dan nog zal dat niet volstaan."

Dat zei hij zaterdag in L’Echo en herhaalt hij vandaag in De Standaard.

Beliris is het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de financiering van projecten met nationale uitstraling. Daarmee is het Atomium gerenoveerd, zijn grote parken heraangelegd, kerken gerestaureerd, maar is ook de openbare ruimte heringericht en bijvoorbeeld fietsinfrastructuur aangelegd.

Het gaat jaarlijks om 125 miljoen euro federaal geld. De projecten worden vastgelegd in tweejaarlijkse ‘bijaktes’ en beslist door een comité van federale en Brusselse ministers. In mei vorig jaar is bijakte 14 goedgekeurd met voor maar liefst 845 miljoen euro aan investeringen in de periode 2020-2022.

Schuldenberg

L’Echo vroeg aan minister van Begroting en Financiën Sven Gatz (Open VLD) hoe metro 3 gefinancierd moet worden. Volgens Gatz kan Brussel de kosten voor grote infrastructuurwerken niet blijvend buiten de begroting houden. De schuldenberg tikt aan. Volgens de onderzoeksgroep CERPE (Université de Namur) zou de schuld van het Brussels Gewest bij ongewijzigd beleid tegen 2026 meer dan 15 miljard bedragen, drie keer zoveel als de jaarlijkse inkomsten.

Dat Brussel zo diep in het rood gaat heeft met de coronacrisis te maken, maar net zo goed met voorbije investeringen in de Brusselse tunnels en metro. Verder geeft het Brussels Gewest ook structureel meer uit dan de inkomsten.

‘Niet houdbaar’

De bouw van metro 3 van Noord naar Bordet zal op kruissnelheid jaarlijks 200 miljoen kosten. Dat is gerekend zonder het deel van Noord naar Albert. De totale kosten zijn geraamd op 1,6 miljard euro.

“We moeten het geweer van schouder veranderen,” zegt Gatz. “Ons huidig investeringsritme is niet houdbaar.”

Volgens Gatz kan de huidige schuldopbouw nog verantwoord worden omdat de rentes laag staan, maar op een bepaald moment moet dat stoppen. Gatz zegt nog dat hij niet in naam van de regering spreekt.

"Het stopzetten van metro 3 zou heel slecht zijn voor het investeringsklimaat in de hoofdstad."

Sven Gatz, minister van Begroting en Financiën

Hij doet tegelijk een opmerkelijk voorstel in L’Echo. Hij stelt voor om het volledige geld van Beliris aan de metro te besteden. “En dan nog zal dat niet voldoende zijn.”

Beliris draagt al enkele jaren jaarlijks 50 miljoen euro bij voor de bouw van de metro.

Vandaag herhaalt Gatz zijn voorstel in De Standaard.

Als de Beliris-enveloppe volledig naar de metro gaat betekent dat tegelijk ook dat heel veel andere projecten van grote omvang niet meer gefinancierd zullen kunnen worden door Beliris. En ook meer lokale investeringen moeten dan op de schop. De Standaard wijst onder meer naar de bouw van sociale woningen, al voegt Gatz er aan toe dat de jaarlijkse investeringen van het Gewest in sociale woningen 400 miljoen bedragen, waar Beliris 19 miljoen aan toevoegt.

Gatz geeft in L’Echo ook toe dat zijn voorstel koren op de molen kan zijn van de tegenstander van metro 3. Maar het stopzetten van metro 3 zou volgens hem een bijzonder slecht idee zijn. “De metro is niet een project van één maar van verschillende regeerperiodes,” zegt hij. “De engagementen moet je politiek en administratief respecteren . En los van contractuele verplichtingen ten aanzien van bepaalde bedrijven, zou het stopzetten van metro 3 heel slecht zijn voor het investeringsklimaat in Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Politiek , Metro 3 , Beliris , begroting , Sven Gatz , CERPE , Openbare Werken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni