Heraanleg zijstraat Gentsesteenweg zorgt voor commotie

De Mirtenlaan.

In Molenbeek wordt de Mirtenlaan heraangelegd. Maar dat gebeurt niet volgens de oorspronkelijke plannen, met meer parkeerplaatsen en amper groen als gevolg. “Ik dien klacht in bij de gewestelijke administratie”, zegt gemeenteraadslid in de oppositie Jef Van Damme (SP.A).

De heraanleg van de Mirtenlaan, een zijstraat van de Gentsesteenweg, zorgt in Molenbeek voor beroering. Er wordt een middenberm aangelegd met parkeerplaatsen, behalve ter hoogte van de Fik Guidonstraat. Daar zou een stuk middenberm een ‘groene zone’ worden met een grasperkje.

Althans, zo stond het in de originele plannen. Maar daar wordt nu van afgeweken. De afgelopen dagen heeft de aannemer er klinkers gelegd. “Maar dat was een fantasietje van de aannemer die op eigen initiatief klinkers had aangebracht”, sust bevoegd schepen Jan Gypers (Open VLD). De straat wordt nu opnieuw opgebroken.

‘Niet in stedenbouwkundige vergunning’

Maar in plaats van de klinkers of een groene zone, komen er parkeerplaatsen, net zoals langs de rest van de middenberm. “Die parkeerplaatsen staan bij mijn weten niet in de stedenbouwkundige vergunning”, reageert oppositielid in de gemeenteraad Jef Van Damme (SP.A) bij BRUZZ. “Ik dien dan ook klacht in bij de gewestelijke administratie.”

Maar Molenbeeks schepen van Openbare Werken Jan Gypers is niet onder de indruk. “Ik weet niet wat er in die stedenbouwkundige vergunning staat”, zegt hij aan BRUZZ. “Ik vraag aan de architect om de plannen die goedgekeurd zijn door te geven, en aan de aannemer om die uit te voeren. Als er tijdens de werken wijzigingen plaatsvinden, worden die gewijzigde plannen ook ingediend.”

Mirtenlaan
Op het oorspronkelijke plan is er geen sprake van parkeerplaatsen op dit stuk middenberm. "Ik dien klacht in", zegt Jef Van Damme (SP.A).

Veiligheid voetgangers

Gypers wijst trouwens zelf naar het gewest. Die zou gevraagd hebben om op het stukje middenberm waar een groene zone voorzien was, toch parkeerplaatsen aan te leggen. De laan moet zo op een meer coherente manier heraangelegd worden. “Bovendien komen de parkeerplaatsen er op vraag van omwonenden”, aldus Gypers. “De hele heraanleg gebeurt met burgerparticipatie en dat is niet altijd gemakkelijk.”

Maar voor sommige buurtbewoners zal de verkeersveiligheid in het gedrang komen door de parkeerplaatsen ter hoogte van de Fik Guidonstraat. “Die parkeerplaatsen zijn te dicht bij de zebrapaden”, zegt ook Jef Van Damme. “Daardoor worden voetgangers minder zichtbaar.”

klinkers
© Stijn Nevens
| De klinkers worden na een dag weer weggehaald.

Tenslotte kon er, aldus Gypers, sowieso geen groene zone komen op de middenberm. “Vivaqua heeft daar waterpompen en daar een grasperkje onderhouden, zou onhoudbaar zijn.”

Naast een middenberm met parkeerplaatsen, krijgt de Mirtenlaan een nieuwe rijweg en fiets- en voetpaden. “En de middenberm zal een groot aantal lindebomen ontvangen”, besluit de schepen van Openbare Werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?