awel merci

Kritiek op ‘seksistische’ berichten MIVB

Het campagnebeeld in kwestie.

Enkele berichten van de MIVB op sociale media zorgen voor tandengeknars. “Net op het moment dat we in het parlement overleggen met de MIVB over grensoverschrijdend gedrag in het openbaar vervoer wordt de vrouw weer tot object herleid.”

Je zag het beeld misschien al passeren op Facebook of Twitter: een foto van een straattafereel, waarbij een jongeman bewonderend het hoofd omdraait naar een bevallige passante. De partner van de man in kwestie kijkt hem ondertussen vermanend aan. Elk van de drie krijgt ook een opschrift: ‘tram 9’ voor de passante, ‘jij’ voor de man en ‘je wagen’ voor de partner.

Het bericht - gebaseerd op een meme die al enkele jaren circuleert - moet Brusselaars warm maken voor de nieuwe tramlijn 9, die een snelle verbinding naar het noorden aanbiedt in eigen bedding. Hoe het beeld precies te lezen is, lijkt minder duidelijk. De tram is knapper dan de auto? Tramrijden is sexy? In je auto zie je alleen je eigen vriendin en dat kan op den duur toch wat gaan vervelen? Of toch de gebruikelijkste: Hé, laat ik iets nieuws proberen?

Vrouwens als objecten

Wat er ook van zij, Brussels parlementslid Magali Plovie (Ecolo) verslikte zich in haar koffie toen ze het bericht zag passeren. “Net op het moment dat we in het parlement in hoorzittingen met de MIVB bespreken hoe we seksisme op het openbaar vervoer kunnen tegengaan, zie ik dit: vrouwen die tot objecten worden herleid.”

Plovie wil de minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) nu interpelleren over de campagne. “Het is tijd dat de MIVB wat coherent wordt in haar communicatie.”

De MIVB reageerde ondertussen al met een aangepaste beeld op twitter. Daarin zijn alle personages in het campagnebeeld bijvoorbeeld vervangen door de man of is het net de vrouw die haar blik laat vallen op een knappe voorbijganger. 

De woordvoerster van de MIVB verduidelijkt nog dat het niet om een echte campagne gaat, maar om een eenmalig gebruik van een populair beeld. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?