Maandag starten in Koningsstraat voorbereidende werken voor circulatieplan

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 4 juli 2022
Updated: 04-07-2022 - 18:32

Op 16 augustus treedt een nieuw circulatieplan in voege in de Vijfhoek. De voorbereidingswerken komen stilaan op kruissnelheid. Het Brussels stadbestuur neemt de gelegenheid te baat om tramhalte Park in de Koningsstraat rolstoeltoegankelijk te maken. De Koningsstraat zal daardoor afgesloten zijn voor beide richtingen tussen de Wetstraat en de Leuvenseweg.

“Het nieuwe circulatieplan zorgt voor een belangrijke ingreep in de Koningsstraat met de verkeersfilter Konings-Wet,” zegt Brussels mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen). “We nemen de voorbereidingswerken voor het nieuwe circulatieplan te baat om meteen ook de tramhalte aan te pakken,” gaat Dhondt verder. “De MIVB zal de halte uitbreiden en rolstoeltoegankelijk maken.”

"Concreet wordt het trottoir richting het Koningsplein uitgebreid en rolstoeltoegankelijk gemaakt," legt de schepen uit. Daarmee wordt het de eerste rolstoeltoegankelijke halte op de drukke as Konings-Regent. "Aan de overkant vormen we de rijweg om tot fietspad. De halte richting Kruidtuin krijgt voorlopig geen aanpassingen. Het gaat om een tijdelijke herinrichting, in afwachting van een definitieve vergunning later.”

Omleidingsplan

Door de werkzaamheden is de Koningsstraat vanaf maandag 4 juli afgesloten voor alle verkeer tussen de Wetstraat en de Leuvensestraat. Er is een omleidingsplan.

De heraanleg kadert in het nieuwe circulatieplan dat pas op 16 augustus in voege treedt, “maar waarvoor we al de nodige voorbereidingen treffen,” zegt Dhondt. “Zo zijn we bezig met het plaatsen van nieuwe wegsignalisatie, bornes en beweegbare paaltjes. Ook tijdens de maand augustus komen er nog ingrepen, zoals nieuwe wegmarkeringen, om een vlotte omschakeling naar de nieuwe verkeerssituatie te garanderen.”

De Koningsstraat is vanaf dan niet meer toegankelijk voor autoverkeer op het stuk tussen de Wetstraat en de Leuvenseweg en dit in beide rijrichtingen. Een verkeersfilter in de vorm van ANPR-camera's moet ervoor zorgen dat enkel bussen, trams, fietsers en hulpdiensten dat stuk van de Koningsstraat nog gebruiken.

Rolstoeltoegankelijk

Halte Park zal nog maar de tweede rolstoeltoegankelijke tramhalte op de lijn zijn. Halte Louiza is dat al. In de toekomst wordt ook halte Kleine Zavel aangepast. Tramhalte Koning krijgt een facelift met de heraanleg van het Koningsplein en ook aan Poelaert kunnen minder mobiele tramgebruikers in de toekomst comfortabel uitstappen. De tramsporen worden er heraangelegd.

De werken in de Koningsstraat moeten klaar zijn tegen 16 augustus, wanneer het nieuwe circulatieplan in werking treedt. “Mochten de werken aan de tramhalte al vroeger klaar zijn, dan bekijken we met de politie hoe het verkeer er weer door kan,” zegt Dhondt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?