Man opgepakt voor poging doodslag nadat hij vrouw op spoor duwde

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 15 en zondag 16 januari 2022
Updated: 17-01-2022 - 08:42

Een jongeman heeft vrijdag omstreeks 19.45 uur in metrostation Rogier in Brussel opzettelijk een vrouw op de sporen geduwd. De metro kon net op tijd gestopt worden. De man werd opgepakt en het parket van Brussel heeft de aanhouding gevraagd voor poging tot doodslag. Waarom de man de vrouw op de sporen duwde is nog niet duidelijk.

"Volgens de eerste elementen van het onderzoek en met name de analyse van videobewakingsbeelden blijkt dat een jongeman, na op het perron heen en weer te zijn gewandeld, een vrouw op de metrosporen heeft geduwd toen de metro in het station aankwam," aldus het parket. Het zou gaan om Benjamin P., een jongeman met de Franse nationaliteit, geboren in het jaar 1998.

Op beelden is te zien hoe de 55-jarige Maria P. op de sporen valt. De metrobestuurder gebruikte de noodrem en kon nog net op tijd stoppen waardoor het metrostel het slachtoffer niet heeft geraakt. Omstaanders konden de vrouw al snel weer van de sporen helpen. Later brachten de hulpdiensten het slachtoffer en de metrobestuurder naar het ziekenhuis, dat ze na de nodige verzorging alweer konden verlaten.

De dader is meteen weggelopen en over de metrosporen gevlucht. "Dankzij de verspreiding van de beelden van de verdachte binnen de politiediensten, werd hij enkele minuten later onderschept terwijl hij zich in het metrostation De Brouckère bevond," aldus nog het parket.

(lees verder onder de video)

Na verhoor door de politie werd de verdachte ter beschikking gesteld van het parket van Brussel, die de aanhouding van de man heeft gevraagd voor poging tot doodslag. De onderzoeksrechter moet binnen 48 uur een beslissing nemen.

Het onderzoek is nog lopend om de precieze omstandigheden uit te klaren en de beweegreden van de verdachte te kunnen achterhalen. De onderzoeksrechter stelde een psychiatrische deskundige aan, om de toestand van de verdachte na te gaan. "In het belang van het onderzoek zal het parket van Brussel verder geen commentaar geven," klinkt het nog.

Heroïsch

"De bestuurder remde toen hij de persoon op de sporen zag en stopte op tijd", zegt An Van hamme van MIVB. "De bestuurder heeft zeer goed gereageerd, maar hij is wel in shock en de persoon ook." Ook het parket is lovend over de metrobestuurder: "Dankzij de bestuurder van de metro, die zeer snel heeft kunnen ingrijpen, is de dame gered kunnen worden. Hij werd gewaarschuwd door andere mensen die op het perron stonden en naar hem wuifden waardoor hij meteen is kunnen tussenkomen. Het is bijna een heroïsche daad," klinkt het zaterdag op een persconferentie.

De familie van het slachtoffer nam contact op met de MIVB om de bestuurder te bedanken. “We zullen die steunbetuigingen dan ook overmaken aan onze collega, die sinds oktober 2017 als metrobestuurder voor ons werkt. We bekijken nog op welke manier we hem in de bloemetjes kunnen zetten,” zegt Van Hamme aan Het Laatste Nieuws.

"We hebben enorm veel geluk gehad dat de vrouw het overleefd heeft. Dit is een moordpoging," reageert vakbondsvertegenwoordiger Mohsine Rachik van ACOD. "We zijn allemaal geshockeerd door de beelden." Volgens de vakbondsafgevaardigde konden ook veiligheidsagenten de bestuurder verwittigen waardoor het metrostel net op tijd kon stoppen.

Intussen wil de MIVB steun uitdrukken voor het slachtoffer en de bestuurder. "Alle sterkte aan het slachtoffer van de laffe daad van gisteren in Rogier," klinkt het zaterdagnamiddag op Twitter. "Tegelijk hulde aan onze bestuurder die een drama vermeed door zijn bliksemsnelle reactie. We steunen hem bij de verwerking. En vertrouwen in het gerecht om de dader een gepaste straf op te leggen."Het metroverkeer lag door het incident vrijdagavond tussen de stations Elisabeth en Kunst-Wet een half uur stil.

New York

De vrouw overleefde de duw gelukkig. Dat is niet altijd het geval. In New York is zaterdagochtend een 40-jarige vrouw om het leven gekomen nadat ze door een man op de sporen van de metro in Times Square werd geduwd. Dat meldt de krant The New York Times. De vrouw werd aangereden en kwam om het leven. De aanval lijkt willekeurig.

De dader is een 61-jarige man die kampt met mentale problemen en mogelijk dakloos is. Hij kwam eerder al in aanraking met het gerecht. De vrouw was van Aziatische afkomst en de krant wijst erop dat er sinds het begin van de coronapandemie een sterke toename is van haatmisdrijven tegen Aziaten. Volgens de politie zijn er echter geen aanwijzingen dat de vrouw werd aangevallen vanwege haar etniciteit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?