Files op de Brusselse Ring (R0)

| Files op de Brusselse Ring (R0.)

Maximumsnelheid op Ring rond Brussel naar 100 km/u vanaf september

KVDP
© BRUZZ - Belga
05/06/2020
Updated: 05/06/2020 17.47u

De aangekondigde verlaging van de maximumsnelheid op de Ring rond Brussel komt er op 1 september. Vanaf dan zakt de maximumsnelheid van 120 naar 100 km/u. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

De Vlaamse Regering had op 9 december 2019 het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 definitief goedgekeurd. Dit plan bestaat uit verschillende maatregelen waaronder ook de snelheidsverlaging op de Brusselse ring van 120 km/uur naar 100km/uur.

Minister Lydia Peeters heeft nu na overleg met haar Brusselse collega Elke Van den Brandt beslist dat dit laatste vanaf 1 september zal gebeuren. De snelheidsverlaging van 120 naar 100 km/uur komt er op alle wegvakken van de Brusselse ring (R0) die in het beheer zijn van het Vlaamse Gewest, alsook op de parallelwegen van de R0 ter hoogte van de op- en afrittencomplexen. De snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur, zoals op het viaduct van Vilvoorde omwille van veiligheidsoverwegingen, blijft behouden.

Ook op Brusselse delen

"Momenteel worden de nodige voorbereidingen getroffen door de aannemer zoals het plaatsen van de palen en het aanleveren van de verkeersborden. Een snelheidsverlaging tot 100 km/uur op de Ring rond Brussel (R0) zal een positieve impact hebben op CO2-uitstoot en ook op de lokale luchtkwaliteit", verklaart minister Peeters.

“We zijn tevreden met deze goede samenwerking met minister Peeters", reageert Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Ook zij benadrukt de positieve impact op de luchtkwaliteit. "Het verlagen van de snelheid zorgt voor meer verkeersveiligheid, minder lawaaioverlast, minder luchtvervuiling en minder CO2-uitstoot. We zullen dit ook toepassen op de Brusselse delen van de ring, behalve waar de snelheidslimiet al op 90 lag.”

Niet op Waals deel

Op de strook van 15 kilometer op Waals grondgebied komt er geen verlaging van de maximumsnelheid, meldt het kabinet van Waals minister van Verkeersveiligheid Valérie De Bue. Volgens minister De Bue beschikt het Waals stuk van de ring over een echte snelwegstructuur, waardoor eerder gewerkt wordt aan een geleidelijke vermindering van de snelheid in functie van de densiteit van he verkeer "en dus aan een dynamisch verkeersbeheer".

Terwijl haar Vlaamse en Brusselse collega, Lydia Peeters en Elke Van den Brandt vrijdag hadden aangekondigd dat de snelheid op hun strook van de ring beperkt zou worden tot 100 kilometer per uur beperkt zou worden en dat in overleg gebeurd was. Maar volgens het kabinet-De Bue is Wallonië niet geraadpleegd is. "We zijn nooit gecontacteerd, ook al verloopt het in andere dossiers goed", luidde het. De Ring rond Brussel is in totaal 75 kilometer lang, verdeeld over de drie gewesten, waarvan 5,5 en 15 kilometer op Brussels en Waals grondgebied ligt. De rest van de ring ligt in Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Ring, Vlaamse regering, Lydia Peeters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni