1793 METRO 3 paneel

Metro 3: opgefriste vergunningsaanvraag voor noordelijk tracé is rond

JB
© BRUZZ
17/11/2023

Uit affiches die de ronde doen valt af te leiden dat er binnenkort infomomenten rond Metro 3, en meer bepaald het tracé tussen het Noordstation en Bordet, op de agenda staan. Omdat er daarin sprake is van een nieuwe vergunningsaanvraag lijkt het erop dat de Brusselse regering van plan is om ondanks de troebele financiering door te zetten met het project.

De tweede fase van Metro 3 omvat het deel tussen het Noordstation en Bordet in Evere. Naar de bouw van een metrolijn en zeven stations op dat tracé liep vorig jaar een openbaar onderzoek. Eerder dit jaar bleek dat dat onderzoek overgedaan moest worden.

De plannen lijken nu aangepast, want op affiches die momenteel verspreid worden, staat in drukletters: “Vergunningsaanvraag voor de uitbreiding van de toekomstige metrolijn 3 Bordet – Albert.”

Nochtans is de beslissing rond het noordelijke tracé tussen het Noordstation en Bordet op politiek niveau nog niet gevallen, bevestigt het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

“Maar in afwachting van die beslissing gaat Beliris verder met de voorbereiding van het project, en dus met deze aangepaste plannen”, aldus Beliris-woordvoerder Elien De Swaef.

Financiering

Naast de moeizame realisatie van het eerste deel van Metro 3 tussen Albert en het Noordstation, met de ontmanteling van het Zuidpaleis als exponent, loopt ook het tweede deel tussen het Noordstation en Bordet in Evere allesbehalve op wieltjes.

Dat heeft vooral te maken met de kostprijs van dat tracé, die volgens de Brusselse bouwheer Beliris veel hoger uitvalt dan voorzien. Daardoor dreigde Beliris eerder al het project te moeten opschorten.

Ook door de bloedrode Brusselse begroting blijft de concrete financiering van het grootschalige project een vraagteken.

0e251688-whatsappimage2023-11-17at095718.jpeg

| De infomomenten vinden plaats in Haren (28/11 - 17 uur, GC De Linde), Evere (29/11 - 17 uur, zaal Brel in het gemeentehuis), en Schaarbeek (5/12 - 17 uur, Museumzaal in het gemeentehuis)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni