MIVB breidt schoonmaakploeg gevoelig uit

© PhotoNews
| Voorstelling van de nieuwe elektrische buslijn 37 van de MIVB.

Omdat bestuurders bij de MIVB zich zorgen maken over de hygiëne op bus, tram en metro, doet de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij een beroep op een extern schoonmaakbedrijf. Er komen tijdelijk zo'n 100 extra mensen bij. De interne poetsploeg wordt daarnaast herschikt om alle taken te kunnen uitvoeren.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure dinsdag.

Enkele chauffeurs van de MIVB maakten zich zorgen om de oppervlakkige reiniging van de rijtuigen. "Een derde van de metrostellen naar Erasmus wordt na een hele dag op het net slechts een keertje geveegd", luidt een bestuurder de alarmbel in La DH. "In het depot van Delta reinigt een ploeg slechts 4 van de 24 metrostellen."

100 extra schoonmakers

Volgens woordvoerster Françoise Ledune duurt het even voor de schoonmaaktaken herschikt worden. Een voltijds betaalde schoonmaker houdt zich volgens zijn contract enkel bezig met het schoonvegen van de voertuigen. "We zijn onze teams nu aan het herschikken zodat een grondige reiniging gewaarborgd is", aldus Ledune.

Daarnaast doet de MIVB een beroep op een extern schoonmaakbedrijf, dat gedurende de coronacrisis ongeveer 100 extra mensen ter beschikking stelt. Dat is nodig om de depots en voertuigen dagelijks te reinigen. Vooral de gevoelige plekken krijgen extra aandacht. Denk aan steunpalen, bellen, zitjes, handgrepen en het stuur.

Reinigingskit voor bestuurders

Ledune wijst ook op de verantwoordelijkheid van reizigers. "Was je handen regelmatig met water en zeep of met handgel, voor en na het gebruik van onze diensten", zegt de woordvoerster. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, nam de MIVB een hele reeks maatregelen.

Chauffeurs krijgen elk een reinigingskit, waarmee ze voor hun shift bijvoorbeeld het stuur kunnen desinfecteren. Er wordt bovendien enkel nog van bestuurder gewisseld in de depots, zodat ze hun handen voor en na de dienst nog kunnen wassen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?