MIVB test autonome shuttles binnenkort ook in het verkeer

© MIVB/STIB

Een hele zomer testte de vervoersmaatschappij de autonome voertuigen in het Woluwepark, zonder incidenten. "De shuttles zijn klaar voor complexere uitdagingen in het verkeer."

Wie soms eens afzakt naar het Woluwepark, heeft ze waarschijnlijk al gespot: maanlanderachtige voertuigen van de MIVB die geruisloos door het park ploegen. Het zijn twee autonome shuttles van de Franse fabrikant EasyMile die de MIVB bestelde om nog een plekje op de technologietrein te veroveren. In steden als Lyon, Oslo en Las Vegas bijvoorbeeld, maken dit soort busjes al langer deel uit van het straatbeeld en niet altijd zonder ongevallen. Twee maanden geleden reed een autonome shuttle in Wenen nog een voetganger aan.

In Brussel experimenteert de MIVB traag en gestaag. Na een hele zomer testen op een traject zonder auto’s wil de MIVB nu overschakelen naar een traject met autoverkeer, namelijk de Solvay-site in Neder-Over-Heembeek. “Onze voertuigen zijn er klaar voor,” zegt An Van hamme, woordvoerder van de MIVB aan BRUZZ. “We gaan nog meer testen uitvoeren op andere sites met autoverkeer, maar nog niet op de openbare weg.”

Verbinding Brugmann Ziekenhuis

In maart 2020 wil de MIVB de openbare weg op: er wordt gedroomd over een autonome shuttleverbinding tussen het metrostation Houba-Brugmann en het Brugmann Ziekenhuis: "Hierover wordt momenteel nog onderhandeld," laat Van hamme nog weten. Autonome voertuigen zijn op dit moment nog verboden op de Brusselse openbare wegen. Het is dus wachten op een fiat van de Stad Brussel en de FOD Mobiliteit en Vervoer. Het besluit hangt waarschijnlijk af van hoe de testen met het autoverkeer verlopen.

Nieuwsgierigen die nog een testritje willen meemaken in het onbemand voertuigje, de zogeheten SAM-e, kunnen dat gratis tot en met zondag doen in het Woluwepark, van 13.00 uur tot 19.00 uur.

Mobiliteit in Brussel

Moet de auto uit het Brussels stadsbeeld verdwijnen? Wijkt het algemeen belang voor het lokale belang bij wegwerkzaamheden? En heeft de stad nood aan meer openbaar vervoer 's nachts? tvbrussel gaat naar aanleiding van de verkiezingen in op Mobiliteit in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?