Sinds 1 januari 2021 is het hele Brusselse gewest een zone 30, behalve wanneer het specifiek anders vermeld staat

| Sinds 1 januari 2021 is het hele Brusselse gewest een zone 30, behalve wanneer het specifiek anders vermeld staat.

Molenbeek krijgt nieuwe fietspad met slimme verlichting

© Belga - BRUZZ
19/07/2022
Updated: 20/07/2022 10.52u

Het nieuwe fietspad in de Alphonse Vandenpeereboomstraat in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek is uitgerust met slimme verlichting. Het gaat om een proefproject over een lengte van één kilometer uitgevoerd wordt door de gemeente zelf in samenwerking met Sibelga en haar partner, EQUANS. De teller van het aantal slimme fietspaden in het Gewest komt zo op drie te staan.

De slimme verlichting, waarbij verlichtingstoestellen aangaan wanneer een weggebruiker voorbijkomt, is niet nieuw. Zowel aan de Ninoofsepoort als aan de Vilvoordsesteenweg wordt reeds geëxperimenteerd met dat soort fietswegen. In Sint-Pieters-Woluwe bestaan ook voetgangersoversteekplaatsen die uitgerust zijn met sensoren.

Het nieuwe fietspad aan de Alphonse Vandepeereboomstraat wordt uitgerust met lichtbollen die de fietser vergezellen op het ritme van zijn of haar traject. Zo licht de weggebruiker echt op.

Concreet werden 37 bewegingssensoren geïnstalleerd op de openbare led-verlichtingspalen langs het fietspad. De lichtbol detecteert de voetganger of fietser en zorgt ervoor dat de Intensiteit van de verlichtingstoestellen rond de weggebruiker automatisch groter wordt. Het innovatieve systeem moet een besparing van 20 procent opleveren op het energieverbruik.

"Wij zijn tevreden over die investering in deze verkeersader in onze gemeente. Die stond vroeger bekend als een vuile plek, maar vandaag kunnen voetgangers en fietsers er in alle veiligheid flaneren en fietsen", klinkt het bij de gemeente Molenbeek.

Sibelga plant nog gelijkaardige proefprojecten in Brussel. Zo werden aanvragen ingediend voor onder meer de ecowijk Charmille in Sint Lambrechts Woluwe. "De komst van talrijke innovaties zorgt ervoor dat Brussel zich in de voorhoede zal kunnen positioneren bij de steden op het vlak van slim beheer van zijn energieresources," zegt Inne Mertens, Algemeen directeur bij Sibelga.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat dit het eerste Brusselse fietspad was met slimme verlichting. Dat klopt niet, ook aan de Nijnoofsepoort en aan de Vilvoordsesteenweg wordt daarmee geëxperimenteerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni