| Woensdag vond een overleg plaats tussen het wijkcomité en minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt.

Na dodelijk ongeval wordt Albertlaan toch zone 30

TDN, TRO
© BRUZZ
05/03/2021

Na het dodelijke ongeval met een fietsster op de Albertlaan in Vorst, is beslist om er toch een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur in te voeren. Tot nu toe gold er een uitzondering op de zone 30 die op 1 januari in het hele gewest ingevoerd werd.

Twee weken geleden vond in de Albertlaan in Vorst een dodelijk ongeval met een fietsster plaats. Een dertigjarige vrouw stak de straat over aan het zebrapad, maar werd gegrepen door een wagen. Buurtbewoners meldden dat ze de gevaarlijke situatie aan het kruispunt al langer aankaarten.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) had een overleg met enkele buurtbewoners en schepen van Mobiliteit Esmeralda Van den Bosch (Groen). Ze beloofde hen dat er alsnog een zone 30 zal worden ingevoerd op de Albertlaan. Dat wordt ook bevestigd door het kabinet-Van den Brandt. Meer details over de timing en praktische uitvoering kon het kabinet nog niet geven.

Flitspaal op Albertlaan

Brussel Mobiliteit kan nog niet meer details geven. Op basis van een onderzoek door Brussel Mobiliteit - waarin het politie-onderzoek naar het ongeval een belangrijke rol speelt - wordt bij dit soort zware ongevallen geanalyseerd of de infrastructuur mee aan de oorzaak lag of mee de ernst van het ongeluk vergrootte. Op basis daarvan kunnen maatregelen genomen worden.

Zodra de zone 30 in voege is, wil Van den Brandt er in elk geval Berlijnse kussens aanleggen. Er worden ook andere visibiliteitsmaatregelen overwogen. Zo zal de MIVB gevraagd worden om het ticketautomaat aan de halte Berkendael te verplaatsen, zodat het zicht niet beperkt wordt. In de komende dagen zal er alvast tijdelijk een Lidar-flitspaal geïnstalleerd worden op de plaats van het ongeval.

Politiek gevoelig

De kwestie ligt politiek zeer gevoelig. De gemeente Vorst had graag gezien dat de Albertlaan ook zone 30 zou worden vanaf 1 januari. Ukkel, waar de straat ook doorheen loopt, vroeg echter een uitzondering aan.

Omdat het over een en dezelfde laan gaat, werd er, na overleg tussen gewest, gemeentes, politiezones en de MIVB, voor de eenduidigheid beslist om de beperking op 50 kilometer per uur te laten. Die uitzondering komt binnenkort dus te vervallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Vorst , Mobiliteit , Veiligheid , Albertlaan , Elke Van den Brandt , algemene zone 30 , zone 30

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni