Tram 82 richting Drogenbos aan de MIVB-tramhalte aan het Westation
© Peter Dhondt/BRUZZ | Tram 82 richting Drogenbos aan de MIVB-tramhalte aan het Westation.

Nationale actiedag: welke hinder woensdag te verwachten

© Belga
19/09/2022
Updated: 20/09/2022 17.14u

Een geplande actie van de vakbonden woensdag zal naar verwachting voor hinder zorgen bij De Lijn en bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Hinder op het spoor wordt niet verwacht.

De bonden mobiliseren voor betaalbare energie en voor meer loon. Woensdagvoormiddag vindt op het Brusselse Muntplein een manifestatie plaats, gevolgd door een betoging.

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht hinder. In welke mate is voorlopig nog moeilijk in te schatten. Volgens Oliver Rittweger de Moor, lid van de ondernemingsraad van de MIVB, zou 80 procent van het MIVB-personeel staken. Volgens MIVB-woordvoerder An Van Hamme is er nog geen zicht op de mate van deelname. "Morgenochtend vanaf 6 uur weten we meer. We zullen reizeigers vanaf dan de hele dag informeren. We zullen de belangrijkste lijnen zoveel mogelijk laten rijden."

De verwachting is dat ook chauffeurs van De Lijn zullen deelnemen aan de actie. De Lijn werkt alvast aan een alternatieve dienstverlening. Bij het spoor wordt geen hinder verwacht, klinkt het bij de NMBS.

Afvalophaling sterk verstoord

Ook de diensten van Net Brussel zullen sterk verstoord worden door de actie.

Aan de inwoners van Brussel Belliard, Elsene (straten grenzend aan Brussel Belliard/Etterbeek), Etterbeek, Evere (straten grenzend aan Schaarbeek), Oudergem, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Pieters-Woluwe (straten grenzend aan Oudergem) en Watermaal-Bosvoorde wordt gevraagd om zakken die niet werden opgehaald opnieuw binnen te halen tot de volgende ophaling.

Kans op vertragingen op Brussels Airport

Ook de luchthaven liet weten dat ze "mogelijke vertragingen voor sommige vluchten niet kunnen uitsluiten".

Echt grote verstoringen verwacht Brussels Airport niet, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. Maar er is wel impact mogelijk bij de grondafhandeling, voornamelijk het laden en lossen van de bagage. Dat betekent dat reizigers die aankomen, mogelijk langer dan normaal zullen moeten wachten op hun koffers, of dat vertrekkende vliegtuigen vertraging kunnen oplopen omdat er nog bagage moet worden ingeladen.

Er zullen woensdag vermoedelijk ook minder schoonmaakteams aan het werk zijn op de luchthaven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie