Nieuw tijdelijk busstation aan Brussel-Noord gaat open op 6 januari

© PhotoNews
| Deze tijdelijke halte werd dankzij toestemming van het Gewest heringericht zodat alle bussen hier kunnen stoppen.

Het nieuwe busstation op het Noordplein moet de acht perrons onder het CCN-gebouw vervangen. Na maandenlang overleg met het Gewest konden de werken eind oktober starten. Het busstation blijft daar zeker nog tot de heraanleg van het CCN-gebouw in 2021.

Alle vertrekkende bussen van De Lijn stoppen aan hetzelfde perron op het Noordplein, ter hoogte van het vroegere perron 9. Er werden vier schuilhuisjes geplaatst en een digitaal informatiebord.

De verplaatsing van het busstation kent een lange voorgeschiedenis. De vorige locatie onder het CCN-gebouw werd al jaren afgedaan als vuil, onveilig en te weinig verlicht. De intrek van transmigranten in de zaal tussen de perrons was voor De Lijn de druppel en zij werden kop van jut in de discussie tussen De Lijn, het Gewest en de federale regering.

De halte werd daarom tijdelijk verplaatst naar het Rogierplein. Intussen waren er ook valse geruchten ontstaan over epidemieën bij de migranten. Terwijl de bevoegde partijen kibbelden over oplossingen, beslisten burgers de rustplek zelf een opknapbeurt te geven. Een week later werd het Noordstation helemaal ontruimd en stopten de bussen opnieuw ondergronds.

Na maandenlang getouwtrek tussen De Lijn, het Gewest en lokale overheden kreeg De Lijn in juli het groen licht voor de nieuwe lokatie van het perron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?