De Lijn halte Noordstation Brussel-Noord

| De huidige terminal onder het CCN-gebouw.

Nieuwe busterminal aan Noordstation in de koelkast

Kris Hendrickx
© BRUZZ
21/03/2019
Updated: 21/03/2019 13.23u

De nieuwe busterminal die De Lijn wil bouwen op het Noordplein is niet voor meteen. Dat hebben het Gewest en de vervoersmaatschappij afgesproken, zei minister-president Rudi Vervoort in het parlement. Er zouden kleine aanpassingen komen aan de huidige terminal onder het CCN-gebouw. De vervoersmaatschappij bevestigde dat eerst woensdag maar geeft donderdag een andere versie: 'We willen wel doorgaan met de nieuwe busterminal."

De Lijn wil al een tijdje af van de ondergrondse terminal onder het CCN-gebouw aan het Noordstation. De locatie is donker, er is weinig sociale controle en er heerst al snel een onveiligheidsgevoel bij de reizigers.

De Vlaamse vervoersmaatschappij wil daarom een nieuwe busterminal bouwen op het Noordplein. Dat is de ruimte vlak voor het CCN-gebouw, aan de zijde van het centrum. Op die plek bevinden zich vandaag al enkele haltes van De Lijn.

Recent heette het nog dat er in februari een bouwvergunning zou worden afgeleverd voor de terminal. Maar zover is het nog lang niet. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op een vraag van Cieltje Van Achter (N-VA) in het Brussels parlement.

CCN-gebouw staat te koop

Vervoort legde uit dat er eind februari een werkvergadering was met verschillende betrokken partijen, waaronder verschillende Brusselse gewestadministraties, de MIVB en De Lijn. “Daarbij is men tot de conclusie gekomen dat het project een aanzienlijke investering vergt, terwijl het heel goed mogelijk is dat het gebouw binnen minder dan twee jaar grondige wijzigingen ondergaan zal hebben onder impuls van de nieuwe eigenaar(s),” zei de minister-president.

Het CCN-gebouw staat momenteel te koop en de toekomst van het gebouw - niet meteen een staaltje van bejubelde architectuur - is onduidelijk.

Het Gewest stelde vervolgens voor om slechts kleine ingrepen te doen aan de huidige terminal, waar geen bouwvergunning voor nodig is.

De Lijn gaat in op dat voorstel, zegt Vervoort en bevestigt een woordvoerder van De Lijn ook woensdagavond. “We zullen lichte en gerichte ingrepen doen om het reizigerscomfort te verbeteren. Denk aan betere verlichting, schilderwerken en de vervanging van boordstenen.”

De Lijn verandert haar verhaal

Donderdag stuurt de maatschappij die communicatie dan bij. Het heet nu dat het plan voor een nieuwe - tijdelijke - busterminal op het Noordplein wél nog actueel is.

"De Lijn is nog steeds vast van plan om door te gaan met het project van een busstation op het plein voor het CCN-gebouw gezien de dringende noodzaak voor onze reigers en ons personeel," klinkt het plots. "Wel zijn er plannen om het voorliggende project iets te downgraden qua uitvoeringsgraad om rekening te houden met het tijdelijke karakter ervan. Op deze manier kan het project wel uitgevoerd worden binnen het kader van de huidige bouwaanvraag."

Het plan dat op tafel wordt ook iets minder ambitieus "om rekening te houden met het tijdelijke karakter ervan. Op deze manier kan het project wel uitgevoerd worden binnen het kader van de huidige bouwaanvraag."

De communicatie van De Lijn en het Gewest zit daarmee opnieuw op verschillende golflengtes. Enkele maanden geleden raakten de twee partijen ook frontaal in aanvaring toen De Lijn plots niet meer stopte in het Noordstation omwille van de leefbaarheid en veiligheid in de busterminal. Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) noemde dat later een geslaagde vorm van chantage, want er kwamen maatregelen om de situatie in en rond de terminal te verbeteren.

Noordplein

| Het Noordplein voor het CCN-gebouw, waar de nieuwe terminal moest komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, De Lijn, Noordstation, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni