Nieuwe metrolijn 3 loopt zestal maanden vertraging op

© EC
| De tunnel onder het Noordstation zal van de Vooruitgangstraat tot de Aarschotstraat lopen

De aanleg van de nieuwe metrolijn 3 loopt zo’n zes maanden vertraging op. Aan de oorzaak liggen onder meer vertragingen bij het verlenen van de vergunningen, de complexiteit van de werken en de coronacrisis. De ingebruikname van de metro is gepland in 2025.

De timing van de nieuwe metrolijn stond dinsdagochtend centraal tijdens de Commissie voor Mobiliteit in het Brussels parlement. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) werd er onder meer ondervraagd over de datum van ingebruikname van de metro, schrijft La Dernière Heure.

“We hebben een vertraging van zes maanden voorzien,” antwoordde Van den Brandt. “De metro zal volgens de planning in juni 2025 in gebruik worden genomen. Met deze soort bouwwerken is het niet steeds eenvoudig om zich aan de timing en het budget te houden: er komen immers steeds onverwachte zaken opduiken.”

“De vertraging is te wijten aan verschillende factoren: vertragingen bij het verlenen van de vergunningen, de complexiteit van de werkzaamheden, de integratie van de nutsvoorzieningen en de coronacrisis,” klinkt het.

De minister verzekerde nog dat het haar doel is om een metrolijn af te leveren die voor 100 procent toegankelijk is voor mensen met een beperkte mobiliteit. “Ook al hebben we daar nog niet alle vergunningen voor.”

De werken aan metrolijn 3 zijn in augustus 2020 gestart. Vanaf 2030 moet de metro van Evere tot Vorst rijden. In de eerste fase wordt de bestaande premetrolijn, van het Noordstation tot aan halte Albert in Vorst, aangepast om er metrostellen in plaats van trams door te laten rijden. Voor de werkzaamheden van deze fase werden initieel vier jaar uitgetrokken.

Nadien begint een tramwerf waarbij onder meer het station Lemonnier vernieuwd wordt en die fase zal duren tot 2027. Tegen 2030 moet lijn 3, die het station Albert met het station Bordet zal verbinden, volledig operationeel zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?