Nieuwe verkeerssituatie aan Troon remt sluipverkeer en helpt fietsers

© Raph Beck via Twitter
| Een bloembak belemmert het doorgaand verkeer richting de Troonstraat.

Brussel-Stad en Elsene hebben de verkeerssituatie in de straatjes tussen de Naamsepoort en de Troonstraat gewijzigd. Een knip in de Marsveldstraat en eenrichtingsverkeer in de Esplanadestraat leggen het sluipverkeer aan banden op de belangrijke fietsas. Er werd ook een nieuw fietspad aangelegd ten koste van een parkeerstrook.

De Marsveldstraat is een geliefde sluipweg voor automobilisten die het verkeer op de kleine Ring wilden omzeilen om van de Naamsepoort naar de Europese wijk en de Belliardstraat te rijden. De eenrichtingsstraat, die op het grondgebied van de gemeenten Brussel-Stad en Elsene ligt, wordt daarnaast ook frequent gebruikt door fietsers. Dat leverde soms gevaarlijke verkeersconflicten op.

Daarom werd de straat donderdag aangepakt. Auto's zijn er nog toegestaan, maar de weg wordt met bloembakken afgesneden ter hoogte van het parkje. Om het sluipverkeer richting de Troonstraat helemaal onmogelijk te maken, gaat het in de Esplanadestraat voortaan niet meer in beide richtingen. Via de Egmontstraat word je dus opnieuw naar de kleine Ring geleid.

20200709_MARSVELDSTRAAT_VERKEERSSITUATIE_KNIP
© Bart Dhondt via Facebook
| Grondplan van de nieuwe verkeerssituatie

Tegelijkertijd schrapten Brussel-Stad en de gemeente Elsene een parkeerstrook op de Marsveldstraat om er een fietspad in de tegengestelde rijrichting aan te leggen. Het gaat weliswaar niet om een afgescheiden fietspad, maar de wegmarkeringen en de extra plaats maken de situatie al een pak veiliger voor de duizenden fietsers die er jaarlijks passeren.

Ook voor de voetgangers volgen er ingrepen. Op de Marsveldstraat zelf worden vier nieuwe zebrapaden aangelegd. De Hoornestraat, een doodlopende zijstraat van de Marsveldstraat, krijgt eveneens een zebrapad.

20200709_FIETSPAD_MARSVELDSTRAAT
© La nomade sédentaire via Twitter
| De wegmarkering voor het nieuwe fietspad werd donderdag aangelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?