Gezien: 'knips' in de vorm van bloembakken maken Bloemenhofplein autovrij

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 15 juni 2020
Updated: 15-06-2020 - 14:12

Vanaf vandaag wordt de plaats voor autoverkeer beperkt op het Bloemenhofplein in het stadscentrum. Twee rijrichtingen op het plein zijn er afgesloten met bloembakken. Daardoor is het niet meer mogelijk om het plein over te steken met de wagen. Auto's worden via lussen onmiddellijk weer weggeleid. De vrijgekomen ruimte gaat naar voetgangers en fietsers.

Het stadsbestuur van Brussel kwam vorige week met het bericht dat het de Bloemenhofwijk wil verlossen van sluipverkeer. Dat moet de omgeving veiliger en aangenamer maken. "We doen dat voor de bewoners, de schoolgaande kinderen en jongeren en voor wie er iets komt eten of drinken op een terras," zei schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) toen in een persbericht. Burgemeester Philippe Close (PS) voegde daar aan toe dat het een stap is in de evolutie naar 'een stad waar je op wandelafstand alle voorzieningen dichtbij hebt'.

De 'knips' die het plein autovrij moeten maken zijn vandaag ge√Įnstalleerd in de vorm van bloembakken en verkeersborden. Het betekent dat twee stukjes straat verdwijnen. Daardoor wordt het onmogelijk om met de auto rond het plein te rijden. De noordelijke en zuidelijke delen van het plein zijn voorbehouden voor voetgangers en fietsen.

Bloemenhofplein
© BRUZZ
| Deze bloembakken moeten ervoor zorgen dat het sluipverkeer langs het Bloemenhofplein teruggedrongen wordt.

Good Move

Autoverkeer dat op het plein komt wordt voortaan onmiddellijk weggeleid via drie lussen. Verkeer dat uit de Zespenningenstraat kan enkel nog richting de T'Kintstraat die wat verderop van rijrichting verandert. Verkeer uit de Kartuizersstraat moet verplicht terugkeren via de Pletinckxstraat. En auto's die uit de Fabrieksstraat rijden moeten voortaan rechtsomkeer maken via de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat.

Ook op andere plekken in de Vijfhoek zullen de komende jaren een aantal rijrichtingen geschrapt worden. Onder meer bij de heraanleg van het Ninoofseplein en het Vrijheidsplein komen er knips voor het autoverkeer. Recent verdween ook een rijrichting op het De Brouckèreplein.

De Stad loopt met de maatregel vooruit op de invoering van mobiliteitsplan Good Move in de Vijfhoek. Vanaf de zomer van 2021 wordt de hele wijk autoluw door de invoering van een nieuw circulatieplan.

Bloemenhofplein circulatieplan sluipverkeer
© Stad Brussel
| Auto's zijn niet meer welkom op het noordelijke en zuidelijke stuk van het plein

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?