De Mauranesquare in Schaarbeek. De straten linksonder en rechtsboven worden eenrichtingsstraten.

Schaarbeekse Mauranesquare wordt woonerf

KVDP
© BRUZZ
09/09/2021

De Mauranesquare zal heraangelegd worden in 2022. Twee van de drie straten die uitkomen op het plein worden eenrichtingsstraten. Het gemeentebestuur hoopt met die maatregel sluipverkeer tegen te gaan.

In 2018 doopte het gemeentebestuur van Schaarbeek de Jacques Rayé-square om tot de Mauranesquare. De Belgische zangeres overleed dat jaar en woonde ook op het plein tot haar overlijden. De square die naar haar vernoemd is zal nu heraangelegd worden, schrijft La Dernière Heure.

De buurtbewoners hadden hun ongenoegen over de slechte staat van het plein al geuit tijdens de inhuldiging van de Mauranesquare. “We hebben geluisterd naar de buurtbewoners en hebben erover overlegd,” zegt schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo). “De square verdient inderdaad een renovatie.”

Eenrichtingsverkeer

Naast een nieuw wegdek, nieuwe bankjes en bomen krijgt het plein ook een nieuw circulatieplan. De Mauranesquare ligt tussen de Helmetse- en de Haachtsesteenweg en het plein oprijden kan momenteel via drie straten. Autobestuurders gebruiken de square om het verkeer op de hoofdassen te omzeilen en dat wil het gemeentebestuur aanpakken. Twee van de drie toegangswegen zullen eenrichtingsstraten worden.

Het gaat om de Jacques Rayéstraat aan de kant van de Haachtsesteenweg – daar zullen auto’s alleen nog in de richting van de Mauranesquare kunnen – en de Jacques Rayéstraat in de richting van de Helmetsesteenweg. Het deel van de Jacques Rayé-straat richting de Lambermontlaan blijft een tweerichtingsstraat. Daarnaast zal er een snelheidsbeperking van twintig kilometer per uur gelden en wordt de omgeving dus een woonerf.

In de loop van volgend jaar gaan de werken van start. Er is ongeveer 1,5 miljoen euro mee gemoeid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni