© Maarten Coosemans

Nog geen boetes voor dieselwagens Euro 4 bij vertraagde levering nieuwe wagen

© Belga
22/06/2022

De Brusselse regering heeft beslist om de gedoogperiode voor eigenaars van Euro 4-dieselvoertuigen te verlengen tot na 1 juli, als ze kunnen bewijzen dat ze voor 1 januari een nieuw voertuig hebben besteld. Dat meldt de Brusselse minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) woensdag.

Sinds 1 januari 2018 is de LEZ van kracht in het Brussels Gewest. Geleidelijk worden verschillende vervuilende auto's uit de stad geweerd. Sinds 1 januari 2022 zijn dieselauto’s, -bussen en -bestelwagens met euronorm 4 en lager verboden in Brussel.

Uit een recente studie van Leefmilieu Brussel blijkt dat de impact ervan op de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen in Brussel "buitensporig" is. Hoewel ze vorig jaar slechts 12 procent van de voertuigen op de weg uitmaakten, waren ze verantwoordelijk voor bijna de helft van de uitstoot van fijn stof door vervoer, en 26 procent van de stikstofuitstoot.

Nog geen boetes

Door laattijdige leveringen op de automarkt werd beslist om de gedoogperiode van de LEZ te verlengen tot 1 juli. "Er is ook een akkoord binnen de regering voor een speciale tolerantie voor degenen die kunnen aantonen dat ze voor 1 januari een nieuw voertuig hebben besteld. Minister Gatz is belast met de uitvoering van deze maatregel," aldus Maron.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie