| De Helmetsesteenweg in Schaarbeek

Onveilige verkeerssituaties in Helmetwijk meld je voortaan via app

Vera Tylzanowski
29/06/2018

Wie in de Schaarbeekse Helmetwijk een onveilige verkeerssituatie opmerkt, kan dat voortaan melden op een nieuwe website. De site werd ontwikkeld door de VUB en stadsbeweging BRAL, en maakt deel uit van een breder project om de verkeersveiligheid in de wijk te verbeteren.

Hoe de Helmetbuurt veiliger maken en de burgers daarbij betrekken? Dat is de centrale vraag bij een project van BRAL en de mobiliteitsonderzoekgroep MOBI van de VUB. “Vaak worden veranderingen in de openbare ruimte beslist op hogere niveaus, maar wij willen bottom-up, dus met de burgers zelf, werken,” legt onderzoeker Jesse Pappers (VUB) uit.

Het project, dat de naam Looper draagt, verloopt in verschillende fasen. Eerst kozen de betrokken burgers relevante thema’s uit, en nu wordt de relevante data verzameld. Dat gebeurt onder andere via de nieuwe website. “Zowel mensen die in de wijk wonen als passanten kunnen bepaalde situaties, zoals een straat waar chauffeurs te snel rijden, melden,” aldus Pappers.

Daarnaast worden er ook enquêtes in de brievenbussen gestopt en zullen vrijwilligers verkeerstellingen doen.

Oplossingen

De verzamelingsfase duurt nog tot het einde van de zomer. “Dan zullen we de gegevens bestuderen met de burgers en hen oplossingen laten bedenken.” Uiteindelijk is het de bedoeling om de verkeersveiligheid in de wijk ook concreet aan te pakken. "Denk aan een verkeersdrempel of een sensibiliseringscampagne," aldus Pappers nog.

Het project wordt gesteund door de gemeente Schaarbeek. Ook in Italië en Engeland lopen gelijkaardige projecten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, VUB, Bral, Helmetwijk, Looper

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni