MIVB bus openbaar vervoer passagiers reizigers zwartrijden valideren zwartrijders

| Een Mobib-ontwaarder op een MIVB-bus

Oppositie kraakt mobiliteitsbegroting: 'Geen geld voor gratis MIVB'

TG
© BRUZZ
27/11/2019
Updated: 27/11/2019 16.56u

De oppositie in het Brussels Parlement is niet mals voor de mobiliteitsbegroting voor 2020. Ze merkte tijdens de bespreking daarvan op dat de regering geen geld uittrekt om gratis openbaar vervoer voor jongeren en ouderen in te voeren. Dat staat nochtans in het regeerakkoord. De minister sust: de tarieven komen over een paar maanden op tafel, wanneer het budget fijner afgesteld zal worden.

In de commissie Mobiliteit van het Brussels parlement ging dinsdag veel aandacht naar de tarieven van de MIVB. Dat gebeurde in de marge van de voorstelling en bespreking van de mobiliteitsbegroting voor 2020, waarbij de centrumrechtse oppositie erg kritisch was voor het cijferwerk van de Brusselse regering.

Zo merkte Christophe De Beukelaer van oppositiepartij CDH op dat er in de begroting geen spoor is van de 20 miljoen die nodig is voor gratis openbaar vervoer voor jongeren en ouderen. Dat zou nochtans volgend jaar al ingevoerd worden. "De regering belooft een maatregel, maar neemt die niet eens op in haar budgetten," zei hij.

"De meerderheid was fier over het regeerakkoord, maar over het geld dat nodig is voor de aangekondigde maatregelen, heerst er onduidelijkheid", stelt Cieltje Van Achter (N-VA). "Wat is dan de waarde van dat regeerakkoord? De begrotingsoefening maken ze pas in de lente van 2020."

Voor de radicaal-linkse PTB/PVDA moet dan weer het hele net gratis worden, maar de centrumrechtse partijen zijn sowieso al geen voorstander van gratis openbaar vervoer. "Sommige lijnen zijn nu al oververzadigd. De regering moet inzetten op een kwalitatief en performant openbaar vervoer", aldus Van Achter. "Een sociaal beleid kan met sociale tarieven in plaats van gratis openbaar vervoer, waarover zelfs binnen de meerderheid kritiek is."

Afspraak in februari

De 20 miljoen staat niet in de begroting, bevestigt het kabinet van minister Elke Van den Brandt (Groen). Maar daar moeten geen grote conclusies uit getrokken worden, nuanceert haar woordvoerder Pieterjan Desmet.

"Er zijn altijd twee begrotingsbesprekingen per jaar," legt hij uit. "In 2020 plannen we de begrotingsherziening een stuk vroeger dan anders, om nog nieuw beleid mogelijk te maken." In februari of maart komen de tarieven van de MIVB dus opnieuw op de tafel van de regering, die er dan over zal beslissen. "We doen dat omdat er tegen dan meer duidelijkheid zal zijn over waar er besparingen mogelijk zijn," zegt Desmet. Er zal dan met andere woorden geld vrijkomen dat dan voor andere doelen gebruikt kan worden.

Of het gratis openbaar vervoer voor de twee groepen er volgend jaar komt, is nog niet helemaal zeker. De regering zal daar op basis van de beschikbare middelen over beslissen..

Tarieven

De gratis abonnementen zijn maar een deel van het tariefbeleid van de MIVB. De oppositie stipte aan dat gratis openbaar vervoer de kosten voor de MIVB verhoogt en de inkomsten verlaagt. En dat terwijl de Brusselse regering krap bij kas zit. Er werd daarom gesuggereerd om de tarieven aan te passen, bijvoorbeeld via een indexering. De tarieven bij de MIVB zijn sinds 2014 bevroren. Gecorrigeerd voor inflatie is openbaar vervoer in Brussel dus goedkoper geworden.

"De MIVB zal een voorstel doen over de tarieven, en ook dat zal in het voorjaar besproken worden door de regering", zegt woordvoerder Desmet daarover. Of er daadwerkelijk een indexering of een andere aanpassing van de tarieven komt is op dit moment dus niet duidelijk.

Prioriteiten

Minister Van den Brandt gaf in het parlement een overzicht van haar prioriteiten. De grote lijnen waren al bekend: er zal het komende jaar meer geld gaan naar de MIVB (uitbreiding aanbod en nieuwe voertuigen), openbaar vervoer-investeringen (bijvoorbeeld de nieuwe metrolijn 3), onderhoud van wegen, en de aanleg van fietspaden wordt opgedreven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Politiek , gratis openbaar vervoer , MIVB , Elke Van den Brandt , openbaar vervoer , begroting 2020 , begroting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni