Troty, de Brusselse deelsteps

| Troty, de Brusselse deelsteps.

Deelsteps parkeren midden op het trottoir mag niet meer in Oudergem. “De steps worden overal achtergelaten, met weinig respect naar anderen toe, daarom hebben we beslist de regelgeving strenger te maken”, zegt burgemeester Didier Gosuin (Défi) aan BRUZZ.

Ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit kondigt Oudergem aan voortaan op te treden tegen het wildparkeren van deelsteps. De steps worden her en der achtergelaten, en hinderen op die manier de doorgang voor voetgangers en fietsers. De steps stallen op het voetpad mag daarom voortaan enkel nog als ze niet in de weg staan voor andere weggebruikers.

“Ik heb veel sympathie voor elektrische steps, voor gedeelde voertuigen in het algemeen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die zomaar mag neerploffen waar hij wil. We leven in een samenleving waar men respect moet hebben voor iedereen, ook voor voetgangers", aldus Gosuin.

Vooraleer de regelgeving echt van kracht gaat, zal er eerst een preventiecampagne worden gehouden om de inwoners van Oudergem bewust te maken van de nieuwe 'parkeerregels' op het voetpad. De sensibiliseringscampagne zal drie maanden duren.

“Wie na deze proefperiode nog steeds geen rekening houdt met zijn medemens en zijn step zomaar in het midden van het voetpad achterlaat, kan een administratieve boete verwachten", waarschuwt burgemeester Gosuin. Niet alleen de dader, maar ook het verhuurbedrijf zelf kan een proces-verbaal krijgen.

Regels op gewestniveau

De gemeente Ukkel kondigde al eerder aan genoeg te hebben van de rondgestrooide deelsteps. De gemeente kondigde na een sensibiliseringscampagne deze zomer aan dat ze 'parkeerboetes' zou uitschrijven vanaf september. Elsene voerde aparte parkeervakken voor steps in.

Het Brussels Gewest gaf eind augustus een lijst vrij van plaatsen waar deelsteps niet geparkeerd mogen worden in de hoofdstad. Deelsteps zijn sinds 1 september verboden in de Unesco-zone rond de Grote Markt, de grote stations en een aantal belangrijke parken. De verhuurbedrijven krijgen een boete als de autopeds daar worden achtergelaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, deelsteps, wildparkeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni