Ouders nemen beheer schoolstraat in Koekelberg over: 'Wordt slechts sporadisch afgesloten'

Catalina Rodriguez
© BRUZZ
08/05/2023
Updated: 09/05/2023 11.42u

Ouders van de Unescoschool in Koekelberg hebben besloten om deze week zelf de schoolstraat in de Kasteellaan af te sluiten. Ze uiten hun ontevredenheid over de gemeente, die de schoolstraat "slechts sporadisch" zou afsluiten. "Elke ochtend is het een raadsel of de schoolstraat afgesloten zal zijn en of de fietsende kindjes plotseling auto's tegenover zich krijgen."

De oorspronkelijke beslissing om een schoolstraat, een straat die enkele uren per dag tijdelijk kan worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, in te richten in de Kasteellaan, dateert al uit 2021. Niettemin uiten sommige ouders hun bezwaren tegen de "willekeurige afsluiting" van de schoolstraat. "Na wekenlang slechts één of zelfs geen enkele dag een gesloten schoolstraat te hebben gehad, is de maat vol en nemen de ouders het deze week over," verklaart Julie Vanheuverzwijn, ouder en initiatiefnemer.

Het kabinet van burgemeester Ahmed Laaouej (PS) meldt dat de gemeenschapswachten, die verantwoordelijk zijn voor een soepele werking van de schoolstraat, vanochtend "zoals gewoonlijk" aanwezig waren op hun post.

“Het gebrek aan gemeenschapswachten in de schoolstraat is tijdelijk en komt doordat ze worden ingezet voor andere veiligheids- en preventietaken. Op lange termijn wil de gemeente op zoek gaan naar speciaal opgeleide vrijwilligers die gemachtigd zijn voor deze taak."

Bovendien is het kabinet van mening dat het gevaarlijk kan zijn als ouders zonder training en toestemming de rol van de gemeenschapswachten overnemen. "Het openen en sluiten van de barrière kan problemen veroorzaken die juridische verantwoordelijkheden met zich meebrengen", klinkt het.

Bijkomende uitdaging

Volgens Vanheuverzwijn beperkt het probleem zich niet tot de schoolstraat in de Kasteellaan. Er is ook sprake van "gevaarlijk wildparkeren" voor de nooduitgangen van de school in een zijstraat van de Kasteellaan. Daarbij zouden automobilisten herhaaldelijk de veiligheidsvoorschriften negeren. µ

"We hebben de politie al meerdere keren aangesproken over dit probleem, maar er is tot op heden geen actie ondernomen. Bovendien hebben we de gemeente Koekelberg meermaals gevraagd om maatregelen te nemen om dit levensgevaarlijke wildparkeren fysiek onmogelijk te maken", benadrukt Vanheuverzwijn.

Ze pleit er dus voor om van de betreffende zijstraat ook een schoolstraat te maken, maar volgens haar stuit dat op weerstand omdat daar momenteel zeven parkeerplaatsen beschikbaar zijn. "De veiligheid van de kinderen moet altijd prioriteit krijgen boven het gemak van enkelen die daar parkeren."

Het kabinet geeft aan dat ze betonnen obstakels heeft geïnstalleerd om te voorkomen dat voertuigen voor de nooduitgangen van de school parkeren. “De zijstraat is een regionale weg die onder het beheer van Brussel Mobiliteit valt, waardoor het moeilijk is om verder in te grijpen."

Schooldirecteur Guray Turkistan: ''Hier is veel autoverkeer en dat kan soms tot gevaarlijke situaties leiden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni