1804 Picnic Brug Dansaert en kleine ring
© Saskia Vanderstichele | Picnic the Bridge (archiefbeeld)

Picnic the Bridge organiseert ‘vrolijk ongehoorzame picknick’ aan Vlaamsepoort

EDB
© BRUZZ
23/09/2022

Het collectief Picnic the Bridge organiseert zondag een picknick aan de Vlaamsepoort. Met het initiatief wil de groep strijden tegen het transitverkeer in de wijk. Het collectief pleit voor een ‘groene promenade’ op maat van de omliggende volkswijken.

“De Vlaamsepoort is het symbool bij uitstek van wat er misloopt in de ontwikkeling van deze stad,” schrijft het collectief. “Het is een ongure, onveilige en lawaaierige plek. (…) De Kleine Ring, Dansaertstraat en Gentsesteenweg spuwen doorlopend auto’s het kruispunt op.”

Volgens Picnic the Bridge is het dan ook tijd dat de buurt een andere invulling krijgt, namelijk “een groene Grote Promenade op maat van de omliggende volkswijken. Twee vliegen in een klap: weg autogoot en eindelijk een publieke groene ruimte die naam waardig.”

Om die eis kracht bij te zetten, organiseert de groep zondag een naar eigen zeggen ‘tweede, vrolijk ongehoorzame picknick’. Geïnteresseerden worden om 12 uur verwacht op de brug van de Vlaamsepoort.

Nieuw leven

De organisatoren merken op dat Critical Mass Belgium diezelfde dag uitrukt. “Die vertrekt om 14 uur aan het Jubelpark en stopt halfweg aan de Vlaamsepoort. Je kan dus makkelijk het tweede deel met hen meefietsen.”

In juni bliezen activisten de picknickacties voor het eerst na tien jaar opnieuw leven in. Picnic the Bridge is een samenwerking van een hele reeks organisaties, waaronder de Fietsersbond, Filter Café Filtré, Citizennne, Heroes for Zero, GRACQ en BRAL. De picknickacties op de brug moeten het startschot betekenen van een beweging die nog vaker kennis uitwisselt en acties organiseert rond het thema.

Eric Vandezande over de actie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie