© Wikipedia | Een tramstel op lijn 55 ter hoogte van de halte Verboekhoven, een beeld dat tegen 2030 gedoemd is om te verdwijnen (archiefbeeld)

Podcast en debat op Rigasquare over verdwijnen van tram 55

SDS
© BRUZZ
26/06/2020

Op de Rigasquare in Schaarbeek wordt vrijdagavond een debat gehouden over de schrapping van tram 55. Die tramlijn moet verdwijnen eens de metrolijn richting het noorden van het gewest is aangelegd, normaal ergens rond 2030. Voor de discussie wordt de podcast Tram 55 ou the great tram robbery beluisterd, die buurtbewoners over 'hun' tram aan het woord laat.

De avond start om 18.30 uur met een avant-première van de podcast, gemaakt door documentairemaakster Sonia Ringoot, die zelf in Schaarbeek woont.

In de radiodocumentaire - opgenomen voor de coronacrisis - stapt ze in tram 55 om buurtbewoners te vragen of ze van het metroproject en de geplande schrapping van tram 55 afweten. Vervolgens vraagt ze hun wat ze daarvan vinden.

'Gebrek aan informatie'

"Meer dan de helft was niet op de hoogte dat er een metrolijn in de steigers staat", zegt Ringoot aan BRUZZ. "En niemand van alle geïnterviewden wist dat tram 55 daarvoor moet verdwijnen."

Ringoot wil met de documentaire dat gebrek aan informatie aankaarten. En ook de belangrijke functie die tram 55 volgens haar heeft: "Vele buurtbewoners nemen de tram voor maar twee of drie haltes, ook mensen die minder goed ter been zijn. Het is een levensader voor Schaarbeek."

Op de metrolijn zijn er veel minder haltes, zegt Ringoot, en dus moet je verder stappen. "Bovendien duurt het veel langer voor je er bent, omdat die zo diep onder de grond ligt. Kleine trajecten duren langer met de metro dan met de tram."

Luc Schuyten

Voor de (covid-proof) discussie achteraf tekenen onder meer buurtbewoner en kunstenaar Luc Schuyten, Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen), organisaties IEB en Arau en gebruikers van de tramlijn present. Bevoegd gewestelijk minister Elke Van den Brandt (Groen) kon niet komen.

Het debat vindt plaats in open lucht op de Rigasquare, ter hoogte van het nummer 39. Mondmaskers zijn aangeraden, en de nodige afstanden zullen bewaard worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, Politiek, Samenleving, Sonia Ringoot, tramlijn 55, Helmetsesteenweg, metro Noord, Metro 3

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie