| Minister Smet (SP.A): "Jaren geleden is de vraag voor een eigen bedding tussen Verboekhoven en Liedts al eens afgewezen door Schaarbeek."

Smet vraagt Schaarbeek om eigen bedding voor tram 55

LV
© BRUZZ
29/01/2019

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) gaat een brief sturen naar Schaarbeek met de vraag of de gemeente wil meewerken aan een eigen bedding voor tram 55. Dat zei Smet tijdens een debat over de metro in het Brussels parlement.

Met het geld dat Brussel investeert in een nieuwe metrolijn kunnen veel meer bovengrondse projecten gefinancierd worden waardoor de mobiliteit veel sneller verbetert voor veel meer mensen. Het is een veelgehoord argument bij tegenstanders van de metro.

Metrosceptici

Maandag in de commissie Infrastructuur riep Smet de metrosceptici op om de daad bij het woord te voegen. De minister wees met name naar de situatie van tram 55 in Schaarbeek. Die drukke lijn zou op termijn vervangen worden door metrolijn 3.

“Ik zal de gemeente een brief sturen met de vraag of ze tram 55 in eigen bedding willen brengen”, klonk het. “Jaren geleden is de vraag voor een eigen bedding tussen Verboekhoven en Liedts al eens afgewezen. Nochtans zit Ecolo al 18 jaar in het gemeentebestuur en pleiten zij voor meer investeringen bovengronds.”

Niet dat Smet deze keer wel een positieve reactie verwacht. “Ik ben benieuwd”, klonk het. “Een eigen bedding betekent massaal parkeerplaatsen schrappen, rijvakken opgeven en kruispunten vereenvoudigen. Veel buurtbewoners en handelaars zullen dat niet zien zitten.”

Tram 82

Ook de gemeente Vorst mag zich aan een gelijkaardige ministeriële brief verwachten. “De commerciële snelheid van tram 82 kan daar ook nog veel beter, “klonk het. In Vorst zijn de groenen al twaalf jaar aan de macht, in dit geval samen met de socialisten.

Met zijn démarche wil de minister aantonen dat de alternatieven voor metrolijn 3 niet voor het rapen liggen. “We moeten stoppen met de hypocrisie”, aldus nog Smet. “Het is beter om de discussie te voeren met concrete voorbeelden dan met algemene principes.”

Vorige maand formuleerden de nieuwe gemeentebesturen van Brussel en Sint-Gillis, onder impuls van Ecolo-Groen, nog allerlei opmerkingen bij de plannen voor een nieuw metrostation Toots Thielemans. Sindsdien is de geplande metrolijn 3 onderwerp van een stevig debat. Ondertussen leverde de overlegcommissie wel een voorwaardelijk positief advies af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Schaarbeek, Vorst, Mobiliteit, Politiek, metro, Brussels Parlement, Pascal Smet, tram 55

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni