Politiezone Brussel-Noord controleerde vorig jaar 10 miljoen auto's op snelheid

© lokalepolitie.be

De politiezone Brussel Noord heeft in 2018 10 miljoen auto's gecontroleerd tijdens 534 snelheidscontroles. "We willen naar 25 miljoen controles in de toekomst", stelt Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) donderdag op een persconferentie. Om dat te verwezenlijken, werd het project Prioritaire Assen voorgesteld.

In 2017 controleerde de zone Brussel Noord iets meer dan 5 miljoen auto's en in 2018 verdubbelde dat aantal. Bij die controles in 2018 werden 24.068 voertuigen geverbaliseerd. Meer dan de helft daarvan, 15.019 automobilisten, reden meer dan 15 km/uur te snel, liet ook Schaarbeeks schepen van Mobiliteit, Adelheid Byttebier (Groen), donderdag weten in À La Carte bij BRUZZ.

In 2018 werd een bestuurder om 16 uur betrapt op een snelheid van 88 km/u in de Van Ooststraat, in een zone 30. Op de Leopold III-laan, in een zone 50, reed de snelste autobestuurder 161 km/u.

Het aantal ongevallen in de zone daalde met 2 procent. In september 2018 werden ook de radarploegen versterkt van twee ambtenaren naar tien politieambtenaren, van wie vijf voltijds.

Zes prioritaire assen

Het project 'Prioritaire Assen', dat eigenlijk al loopt sinds oktober 2018, moet het aantal snelheidscontroles gevoelig doen stijgen, vooral op zes belangrijke en gevaarlijke assen. In Schaarbeek gaat het om de Helmetsesteenweg, de Koninklijke Sinte-Mariastraat en de Van Ooststraat in de zone 30 en de Leuvensesteenweg in de zone 50.

In Evere werd de Jules Bordetlaan (zone 50) gekozen en in Sint-Joost-ten-Node is de Koningsstraat (zone 50) de prioritaire as. Op deze verkeersassen wordt sinds oktober 2018 minstens één radarcontrole per week georganiseerd.

De intensievere controles worden ook gekoppeld aan een communicatiecampagne via sociale media en gemeentelijke kranten. Door de zichtbaarheid van de controles te verhogen, moet ook het gevoel van de pakkans bij de bestuurders stijgen, om zo tot een gedragswijziging te komen.

'Flitspaal Lambermontlaan werkt niet'

Volgens Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) werkt de flitspaal op de Lambermontlaan, waar onlangs een grootmoeder en haar twee kleinkinderen werden aangereden, niet. Dat zei ze in A La Carte op BRUZZ-radio.

"Dat moet de politie controleren", aldus Byttebier. "Als ik nog politieraadslid was, had ik daar onmiddellijk een interpellatie over kunnen doen." Byttebier voegde daar nog aan toe dat er op het hele grondgebied van Schaarbeek veel radars zijn die wél werken.

Burgerbeweging 1030/0 protesteerde deze week nog op de Lambermontlaan om de onveilige verkeerssituatie aan te klagen. "Gelukkig hebben we in Schaarbeek de meest actieve burgerbeweging, 1030/0", zei Byttebier daarover. "Die geven ons echt een boost om ook op het terrein resultaten voor te leggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?