Raad van State noemt Brusselse LEZ discriminerend

© PhotoNews
| Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ)

De lage-emissiezone in Brussel, van kracht sinds begin 2018, is discriminerend. Dat schrijft althans een auditeur van de Raad van State in een rapport dat La Libre Belgique kon inkijken.

Enkel vervuilende auto's, bestelwagens en minibussen zijn niet langer toegelaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vrachtwagens van meer dan 3,5 ton bijvoorbeeld wel. Dit is in strijd met de artikels 10 en 11 van de Grondwet, die voorzien in de gelijkheid tussen burgers en niet-discriminatie.

In zijn argumentatie had het Brussels Gewest erop gewezen dat automobilisten en professionele vrachtwagenchauffeurs twee verschillende categorieën van burgers zijn. Dat laat een verschillende behandeling toe zonder dat er van discriminatie sprake is. Daarnaast betalen vrachtwagens ook een kilometertaks op Brussels grondgebied. Op die manier betaalt iedereen mee, aldus Brussel.

Die mening deelt de auditeur van de Raad van State niet. Vervuilende auto's, bestelwagen en minibussen zijn niet meer welkom in de LEZ, maar de LEZ geldt niet voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. "Het verschil in de behandeling tussen voertuigen is onvoldoende gerechtvaardigd ten opzichte van het doel", aldus de auditeur in de argumentatie. Het gaat hier nog niet om de officiële beslissing van de Raad, al volgt die in de meeste gevallen wel het advies van de auditeur.

'Geen uitspraken over lopende procedure'

"Luchtvervuiling is de oorzaak van 9.380 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in ons land," reageert het kabinet van Brussels minister Alain Maron, (Ecolo) belast met Gezondheid. "Dit treft vooral de meest kwetsbare mensen. Op dit moment doen we geen uitspraken over de lopende procedure. Wel is het belangrijk dat met de LEZ de sociale gelijkheid gewaarborgd wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?