| De Stad Brussel heeft plannen klaar om de straat op één niveau te brengen

Sint-Katelijnestraat wordt volwaardige voetgangersstraat met bomen

Godfried Roelant
© BRUZZ
18/10/2021

De Stad Brussel heeft plannen klaar voor de herinrichting van de Sint-Katelijnestraat tot aan de Vlaamsesteenweg en van het Sint-Katelijneplein tot aan de Melsensstraat. De buurt zal vergroend worden en aangelegd worden op één niveau. Dat moet het statuut van voetgangerszone duidelijk maken en voor een groenere look zorgen.

In augustus 2020 werd de Sint-Katelijnestraat een voetgangerszone. Met uitzondering van de leveringen voor de handelszaken tussen 4 uur en 11 uur ‘s ochtends, is gemotoriseerd verkeer er verboden. De aanleg en indeling van de straat verwijzen echter nog naar haar vroeger statuut, met een kasseiverharding die niet comfortabel is voor fietsers en voetgangers en boordstenen die de rijweg van het voetpad scheiden.

De Stad Brussel wil daar verandering in brengen en heeft plannen klaar om de straat op één niveau te brengen. Dat betekent een centrale ruimte van zo’n 3,60 meter breed die omboord zal worden door goten in blauwe hardsteen met een breedte van 30 centimeter. De rest van de ruimte zal bestaan uit vlakke kasseien.

In de straat komen ook 15 omgekeerde U-vormige fietsbeugels. De bestaande verlichting in de straat wordt behouden, maar zal afwisselend aan elke kant worden ingeplant. Het aanlegprincipe is hetzelfde als dat van de recent heraangelegde en aangrenzende voetgangersstraten, zoals de Paul Devauxstraat.

Sint-Katelijneplein en Oude Graanmarkt

Het stuk weg dat langs de zuidelijke kant van het Sint-Katelijneplein loopt, wordt op één niveau met het plein aangelegd. De boordsteen uit blauwe hardsteen wordt verwijderd en vervangen door een straatgoot.

Net zoals in de Sint-Katelijnestraat bestaat het berijdbaar gedeelte uit afgezaagde kasseien, de rest van de ruimte uit platines. Er komt een ronde bank uit natuursteen rond de boom aan de hoek met de Melsensstraat.

Verder worden de stoepranden tussen het Sint-Katelijneplein en de Oude Graanmarkt verlaagd. Daarmee wil de Stad een visuele verbinding creëren tussen beide pleinen en zullen voetgangers niet langer worden gehinderd door een hoogteverschil. De paaltjes tussen beide pleinen worden eveneens verwijderd.

Kunst en vergroening

Het hele decor zal ook een vergroeningsoperatie ondergaan. In de Sint-Katelijnestraat zullen in totaal tien bomen worden geplant: zes Amelanchier-bomen die witte bloemen krijgen in februari en vier gele kornoeljes, met gele bloemen in februari.

Aan de Sint-Katelijnetoren zal een kunstwerk van Sven ’t Jolle geplaatst worden met de naam ‘Casse toi pauvre canard’. Om het werk in optimale omstandigheden tentoon te stellen en het uitzicht rond de Sint-Katelijnetoren te verfraaien zullen de hekken rond de toren worden verwijderd.

“Aan deze heraanleg zijn verschillende bijeenkomsten met handelaars en bewoners vooraf gegaan. We voegen bomen toe, verbinden het Sint Katelijneplein met de Oude Graanmarkt tot één plein, en trekken de voetgangerszone door tot aan de ingang van de Elektriciteitscentrale,” zegt Ans Persoons (change.brussels), schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte.

picture2.jpg

| Het kunstwerk ‘Casse toi pauvre canard’ van Sven 't Jolle moet de Sint-Katelijnetoren opfleuren.

Wachten op vergunning

De vergunning voor de heraanleg werd in oktober 2021 aangevraagd bij het Gewest. De volgende stap is een openbaar onderzoek waarbij iedereen de mogelijkheid heeft om het bouwdossier in te kijken en te reageren op de plannen.

De Overlegcommissie brengt vervolgens een positief of negatief advies uit, wat bepaalt of er een vergunning kan komen. Eens die is afgeleverd kunnen de werken van start gaan. De heraanleg zal 100 werkdagen in beslag nemen. De timing en fasering van de werken zal worden afgetoetst met de handelaars en bewoners.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni