Spookparking wordt tijdelijk eindhalte voor nieuwe buslijn

© Google Street View
| Aan het station van Linkebeek werd een stuk spoorweg overkapt om er een parking aan te leggen.

Een nieuwe pendelparking bij de S-treinhalte Linkebeek wacht al zes jaar op afwerking. In afwachting van een vergunning wordt er straks tijdelijk een eindhalte ingericht voor de nieuwe buslijn 37, die vanaf mei het zuiden van Ukkel zal verbinden met Albert in Vorst.

In het kader van de uitbouw van het Gewestelijk Expresnet (GEN) in en rond Brussel plande Infrabel een pendelparking met een capaciteit van ongeveer 80 wagens bij het station van Linkebeek, gelegen op de grens van het Brussels Gewest. De ruwbouw werd effectief gerealiseerd in 2013, toen tegelijk met de bouw van een nieuwe brug ook een stuk van de spoorweg werd overkapt.

De parking zou worden aangelegd op die betonplaat boven de sporen, maar door het stilvallen van de GEN-werken kwam daar nog niets van in huis. Omdat Infrabel geen aanstalten maakte om de werf te voltooien, heeft het gemeentebestuur van Ukkel de zaak ondertussen in handen genomen, bericht La Dernière Heure. “De gemeente heeft vorige zomer een vergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg van de parking”, bevestigt Thibaud Wyngaard (Ecolo), kersvers schepen van Mobiliteit in Ukkel.

Het is nu wachten op de beslissing van het Brussels Gewest vooraleer de spookparking eindelijk dienst kan doen. Behalve tachtig parkeerplaatsen voor auto’s moet er ook een fietsenstalling komen. Ondertussen krijgt (een deel van) de betonnen vlakte wel al een voorlopige bestemming. De MIVB zal er de eindhalte inrichting van een nieuwe buslijn, aldus nog Wyngaard.

Busplan

Het gaat om bus 37, een van de nieuwe lijnen in het vorig jaar goedgekeurde busplan van de Brusselse regering. De lijn gaat rijden vanaf mei en zal gedeeltelijk uitgebaat worden met nieuwe elektrische bussen. Die zullen het station van Linkebeek verbinden met het premetrostation Albert in Vorst, via Sint-Job, de Heldensquare en de Coghenlaan.

Bus 37 is opgevat als aanvoerlijn van de toekomstige metrolijn 3, die haar eindpunt krijgt in Albert, maar moet ook soelaas bieden voor gebruikers van tram 51, die vanaf september volgend jaar gedurende lange tijd wordt omgeleid omwille van ingrijpende werkzaamheden op de Alsembergsesteenweg.

Als er eindelijk groen licht is voor de pendelparking, zal de openbare ruimte rond het station worden aangepakt om plaats te maken voor de definitieve busterminus.

 

Traject bus 37
© MIVB
| Schematische kaart van de nieuwe buslijn 37.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?