| De Ropsy Chaudronstraat in Kuregem (Anderlecht).

Stadsverenigingen over Kuregem: 'Dit is een overwinning van het geweld'

JDK
23/09/2022

De toekomst van het circulatieplan in Kuregem staat op losse schroeven. De hevige protestacties van de afgelopen weken doen het gemeentebestuur twijfelen over de toekomst van het plan. “Een zeer slecht signaal aan de bevolking van Anderlecht”, klinkt het bij verschillende stadsverenigingen.

Een beslissing is er nog niet, maar wat wel zeker is: het college wil de rust en de dialoog herstellen. “Een taak die wordt bemoeilijkt als het debat wordt gedomineerd door mensen die geweld gebruiken om zich te verzetten tegen het principe van het plan”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht van onder meer BRAL, de Fietsersbond en GRACQ.

Op die manier spreken zij, na de gebeurtenissen van afgelopen week, opnieuw hun steun uit aan de beginselen van het Good Move-plan. “Onze vertegenwoordigers mogen niet toegeven aan geweld en intimidatie”, luidt het persbericht. Ze hopen dan ook dat de gebeurtenissen in Kuregem andere gemeenten die al werken aan een circulatieplan niet zullen afschrikken, integendeel. “Het moet ze aanmoedigen om de betrokkenheid van de burgers te versterken.”

Het debat blijft volgens hen te veel pro- versus anti-auto. “We moeten ons opnieuw concentreren op de essentiële doelstelling: de toekomst van onze openbare ruimte in vraag stellen en de kwaliteit van het leven van alle inwoners van de wijk bevorderen.”

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni