Twee nieuwe fiets- en voetgangersbruggen in opbouw over kanaal

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021
Updated: 07-06-2021 - 18:20

Dit weekend worden twee nieuwe fiets- en voetgangersbruggen over het kanaal geplaatst. Zowel ter hoogte van het Mima als aan metrohalte Graaf van Vlaanderen wordt Molenbeek via een brug verbonden met de binnenstad.

De bruggen zijn deze week in Brussel aangekomen met de boot en worden dit weekend aangesloten. Het gaat twee keer om een fiets- en voetgangerspasserelle tussen Molenbeek en de stad Brussel.

Zaterdag is de plaatsing van de eerste brug aan de Ninoofsepoort - ter hoogte van het Mima - begonnen. Het exemplaar van 38 meter lang en 7 meter breed weegt 160 ton. Zondag wordt een tweede brug geïnstalleerd ter hoogte van Graaf van Vlaanderen, deze keer 30 meter lang, 6.15 m breed en 87 ton zwaar.

Verbindingen tussen de wijken

De bruggen worden gefinancierd en geplaatst door Beliris, het federale investeringsfonds voor Brussel, dat er 3,5 miljoen euro voor uittrok. "Deze bruggen zullen efficiëntere verbindingen tussen de wijken creëren voor voetgangers en fietsers, met name dankzij hun verbinding met de regionale fietsroute langs het kanaal," laat Beliris weten.

Na de plaatsing moeten de bruggen ook nog afgewerkt worden. Helemaal gebruiksklaar zullen ze pas zijn tegen september.

Drie bruggen op een jaar

Enkele weken geleden is ook de Suzan Danielbrug al geïnstalleerd ter hoogte van de Picardstraat aan Thurn & Taxis, maar die is nog niet aangesloten. Ook die is voorbehouden aan fietsers en voetgangers.

De brug ter hoogte van Graaf van Vlaanderen had alvast veel voeten in de aarde. De beslissing werd al in 2009 genomen onder Pascal Smet (toen nog SP.A) en de brug moest er oorspronkelijk in 2012 liggen. Omdat toenmalig minister Brigitte Grouwels (CD&V) een hogere brug wou dan oorspronkelijk beslist, lagen de werken vele jaren lang stil. De hogere variante bleek technisch niet haalbaar en Smet pikte het plan opnieuw op in de vorige legislatuur.

De uiteindelijke bruggen zijn ook niet hoger dan eerst gepland.

De precieze ligging van de voetgangers- en fietsbruggen aan de Henegouwenkaai (aan Mima, plaatsing op 5 juni 2021) en Graaf van Vlaanderen (plaatsing op zondag 6 juni 2021.)

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?