| De oevers van het kanaal zijn voor het eerst met elkaar verbonden.

Langverwachte Suzan Danielbrug ligt op haar plek

TDN
© BRUZZ
16/04/2021
Updated: 16/04/2021 21.53u

Het centrale dek van de Suzan Danielbrug is vrijdagavond - een dag vroeger dan gepland - over het kanaal geplaatst. De langverwachte brug in het verlengde van de Picardstraat vormt straks een belangrijke verbinding tussen de site Thurn & Taxis en de Noordwijk.

Na bijna 2 jaar komt er een einde aan de constructiewerken. De brug – genoemd naar de Brusselse journaliste en holebi-activiste Suzan Daniel – zal twee wijken in heropbouw met elkaar verbinden. Aan de ene kant heb je de Noordwijk, die de komende jaren wordt gereanimeerd, pendelstation Brussel-Noord en een nieuwe woonwijk'klein Vlaanderen' gedoopt – naast het water.

Op de andere oever van het Kanaal wordt op de site Thurn & Taxis een nieuwe woon- en werkwijk geïnstalleerd. Daar komt op de kaaien -–evenwijdig met de Havenlaan – op termijn ook een gloednieuw park van ruim 25.000 vierkante meter. Dankzij de nieuwe verbinding zal dit sport- en recreatiepark niet alleen voor de inwoners de Maritiemwijk vlot bereikbaar zijn, maar ook voor zij die op de andere oever wonen.

De overspanning van de brug is gemaakt in Gent, bestaat uit 4.000 stukken staal die per boot afgeleverd en gelost werden. Op de Materialenkaai volgde de assemblage van het centrale brugdek, dat in totaal 1.200 ton weegt en 60 meter lang is. Vrijdagnamiddag werd het op z'n plek gezet, zodat de oevers van het kanaal er voor een eerste keer worden verbonden.

20210416_SUZAN_DANIELBRUG_VERHUIS

| Tegen de avond ligt het centrale brugdek op z'n plek.

Om het imposante brugdek te installeren was kunst- en vliegwerk nodig. Met mobiele transporteurs en een grote platte sloep maakte één uiteinde van de brug de oversteek naar de Akenkaai. Tegen de late avond rolde het ene uiteinde van de brug dan op de Akenkaai. In de komende weken wordt het centrale brugdek op twee pijlers gezet en zullen extra verbindingsstukken de brug vervolledigen.

Auto’s zullen niet over de brug van uiteindelijk 200 meter lang en 13 meter breed kunnen. Enkel bussen, trams, wandelaars en fietsers zullen via deze gloednieuwe verbinding de oversteek tussen de Picardstraat en Bolivarlaan kunnen maken. Wagenbestuurders moeten nog steeds via de Sainctelettebrug of het Redersplein het kanaal oversteken. Het afgescheiden wandel- en fietspad is 6 meter breed.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni