Aanleg park op kanaaloever start in 2019

Peter Dhondt, Tim Gatzios
© BRUZZ
22/01/2018

| Het park krijgt een skatepark ter hoogte van de nieuwe Picardbrug

De inwoners van de Maritieme Wijk in Sint-Jans-Molenbeek krijgen broodnodig extra groen. In het voorjaar van 2019 start de aanleg van een park op de kanaaloever langs de Havenlaan. Bomen en gras komen daar in de plaats van beton, de bestaande industriële gebouwen worden bijna allemaal afgebroken.

De arme Maritieme Wijk in Sint-Jans-Molenbeek is een van de meest versteende buurten van het Brussels Gewest. Er zijn dus weinig tuinen, en bovendien wonen veel inwoners niet in de buurt van een park, een probleem in veel arme wijken rond het Kanaal.

Dat wordt anders vanaf 2021. Als alles goed gaat opent dan een gloednieuw park op de Materialenkaai, de oever van het Kanaal. Dat zegt een woordvoerder van het federale Brusselfonds Beliris aan onze redactie. Beliris is bouwheer van de werken.

Het Becopark naast het gelijknamige dok van de Brusselse haven wordt 750 meter lang en zal van Sainctelette tot het Redersplein aan de UP-sitetoren lopen. Het park wordt zo ook toegankelijk voor inwoners van Oud-Molenbeek en de Noordwijk in Brussel-Stad.

(Lees verder onder de afbeelding)

Materialenkaai Becopark zones

| Het nieuwe Becopark krijgt vier verschillende zones

4 zones

Het nieuwe park krijgt verschillende functies. Die werden bepaald in overleg met de buurt.

Op het eerste deel, aan de Saincteletteplaats, komen sportvelden. De bestaande feestzaal van Quay01 blijft (de vroegere nachtclub K-Nal). Dat stuk van de kaai is vandaag al publiek toegankelijk. Het tweede deel, vandaag nog industrieel gebied, wordt een openbare tuin. De bestaande gebouwen en muren worden afgebroken, enkel het gebouwtje met het opschrift 'matériaux de construction' ontspringt de dans.

Op de plek waar de Picardstraat zich op de Havenlaan stort komt een groot skatepark. Dat ligt voor een deel onder de toekomstige Picardbrug, die de Picardstraat verbindt met de Bolivarlaan. De werken aan die brug voor voetgangers, fietsers en bussen starten dit voorjaar.

(Lees verder onder de afbeelding)

picardbrug_akankaai_willebroekkaai_thurn_taxis_project_riva_940_667px_c_extensa.jpg

| De werken voor de Picardbrug starten in het voorjaar van 2018, onder de brug komt een deel van het skatepark.

Het laatste stuk van het park, tegenover Thurn & Taxis, wordt een ligweide. Die loopt tot het hoofdgebouw van de Brusselse haven, aan het Redersplein. Hier sneuvelen heel wat gebouwen: de tijdelijke concertzaal Magasin 4 moet weg, net als het sociale initiatief Allee du Kaai. De havenbedrijven kregen een nieuwe locatie in het prijswinnende Materialendorp, verder naar het noorden.

Meer beelden van het park vind je onderaan het artikel.

Het openbaar onderzoek over het nieuwe park loopt nog tot 26 januari. In februari buigt de overlegcommissie van de stad Brussel zich over de plannen. Als het project daar een positief advies krijgt ligt de weg naar een bouwvergunning open. De werken kunnen dan in het voorjaar van 2019 beginnen.

Groen netwerk

Het is niet de eerste investering in nieuwe parken in de buurt. Eerder werd ook al het lange park naast spoorlijn 28 (L28) aangelegd, dat aansluit op het park van Thurn & Taxis. Dat wordt de komende jaren verder afgewerkt, het park L28 wordt dan weer verlengd tot het Bockstaelplein in Laken.

Ook in de Noordwijk wordt geld gepompt in groene ruimtes: in het kader van het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote wordt het versnipperde Maximiliaanpark grondig onder handen genomen. De wegen die alle parken verbinden worden ook vergroend, zodat er een groen netwerk ontstaat dat loopt van Bockstael, over Thurn en Taxis, tot diep in de Noordwijk. En tot Sainctelette, via het nieuwe Becopark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Milieu , Materialenkaai , Becopark , Becodok

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni