Uber denkt aan deeltaxi- en busdienst in Brussel

Uber wil graag met carpooling en busvervoer starten in Brussel, maar wanneer is nog niet duidelijk. Dat zegt topman Jamie Heywood.

Jamie Heywood is de topman voor Uber in Europa en doet zijn uitspraken in een interview met L’Echo.

“We willen graag nieuwe producten ontplooien die goed werken in Londen en die ook interessant kunnen zijn in Brussel, zoals Uber Transit (een app die info over openbaar vervoer bundelt), Uber Pool (waarbij verschillende klanten een auto met een Uberchauffeur delen), Uber Shuttle (een bus(jes)service), Uber Green (het gekende taxinetwerk van Uber, maar dan elektrisch),…”

Heywood zegt er in een adem bij dat er geen timing is voor de projecten. “We denken er voortdurend over na. Brussel was bijvoorbeeld een van de eerste steden buiten de VS waar we Jump lanceerden. Maar we moeten eerst de doelen en prioriteiten van het bestuur kennen. In Brussel is met name de filevorming een probleem, het is een van de meest dichtgeslibte steden ter wereld. Ook de luchtkwaliteit kan beter. (…) Met de nieuwe verkiezingen zullen we andere contacten hebben met het bestuur, maar de ambitie rond mobiliteit zit duidelijk goed.”

1.800 Uberchauffeurs

Niet alle Ubertoepassingen kunnen zomaar gelanceerd worden in Brussel. “We kunnen het Uber Pool aanbod, dat toelaat om een auto met verschillende mensen te delen, bijvoorbeeld niet lanceren. De dienst bestaat al in Parijs en Londen. Maar in België is het verboden om één zetel te verhuren. Een klant moet meteen het hele voertuig reserveren.”

Volgens Heywood telt Uber vandaag 1.800 chauffeurs in Brussel, die daarom niet allemaal voltijds rijden. Dat zijn er niet veel minder dan de ruim 2.000 taxichauffeurs die Brussel telt. Zo’n 240.000 mensen zouden Uber al gebruikt hebben in Brussel. Het aantal elektrische Jumpfietsen bedraagt volgens de topman al 1.200 en moet nog groeien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?