Vanaf 1 oktober ook boetes voor overtreding LEZ

© PhotoNews
| Lage-emissiezone in Brussel.

Wie de lage-emissiezone (LEZ) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet naleeft, riskeert vanaf 1 oktober een boete van 350 euro. Auto's met de vervuilendste dieselmotoren, zonder euronorm of van euronorm 1, zijn al sinds begin dit jaar niet meer welkom in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het boetebedrag zal niet verhogen voor wie al eerder een boete gekregen heeft: ook wie een tweede keer betrapt wordt, betaalt 350 euro. Bovendien zal pas drie maanden na de vorige boete een nieuwe boete uitgeschreven kunnen worden.

Dat moet toelaten "om de nodige stappen te zetten om van voertuig te veranderen of nieuwe verplaatsingsgewoonten aan te nemen", is te lezen op lez.brussels, de site die het Gewest aan de lage-emissiezone gewijd heeft. Op een jaar tijd kunnen automobilisten dus maximaal vier boetes krijgen.

Voorlopig zijn het enkel de meeste vervuilende diesels die niet langer in Brussel mogen rondrijden. Vanaf begin 2019 mogen ook benzine-, lpg- en cng-voertuigen zonder euronorm of met euronorm 1 niet langer in Brussel rondrijden. Tegelijk zal de LEZ voor dieselvoertuigen ook uitgebreid worden naar auto's van euronorm 2.

De regels gelden voor personenwagens, maar ook voor bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en autocars. Het is wel mogelijk om voor 35 euro per dag een dagpas te kopen, maar dat mag voor maximaal acht dagen per jaar.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?