Vernieuwd metrostation Beurs: ‘Lijkt eindelijk op een echt station’

© VT/BRUZZ
| De werken hebben drie jaar geduurd.

Na drie jaar werken gaat het premetrostation Beurs opnieuw volledig open. Wij konden een dag voor de officiële opening onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en gingen alvast een kijkje nemen.

cover metro beurs vuil BRUZZ1532
© Bart Dewaele
| Zo zag het station er twee jaar geleden uit.

Wat meteen opvalt is de geur - of het gebrek eraan. Wie voor 2016 in het station is geweest, herinnert zich vast de doordringende urinegeur, of de vreemde mix tussen oude urine en industriële schoonmaakproducten. De zwarte Pirelli-bekleding, berucht om haar kwaliteiten om bovenstaande geuren veel langer dan nodig vast te houden, is dan ook vervangen door blauwgrijze geurloze tegels.

Nieuwe verlichting en kleuren

Naast onfrisse geuren stond het Beursstation, dat nu trouwens omgedoopt is tot Beurs – Grote Markt, bekend om haar achtergelaten vuilnis, braakplekken en kapotte roltrappen. Ook dat lijkt, voorlopig toch, verleden tijd.

Ook de sporen van druggebruik zijn verdwenen. Al is dat niet helemaal nieuw, de druggebruikers die vaak in het station rondhingen zijn zo'n twee jaar geleden al verhuisd naar andere metrostations, zoals IJzer. (Lees verder onder de foto's)

20190206_beurs_roltrappen
© VT/BRUZZ
| De roltrappen werden vernieuwd.
20190206_fietsparking_Beurs
© VT/BRUZZ
| De nieuwe fietsparking heeft plaats voor zo'n 600 fietsen.

Verder geeft een van de meeste bezochte haltes in Brussel een ruimere indruk. De indeling van de toegang tot de premetro werd behouden, maar oogt frisser door de nieuwe verlichting en glazen balustrades. Ook het kleurschema, oranje-geel, springt in het oog.

20190206_Beurs
© VT/BRUZZ
| Er hangt nieuwe verlichting en het station werd opgefleurd met oranje-gele toetsen.

Werken nog bezig

Wat helaas ook opvalt: de werken zijn eigenlijk nog bezig. Zo werden we weggejaagd van de nieuwe fietsparking met plaats voor zo’n 600 fietsen, wegens “geen toestemming om op de werf te komen.” De nieuwe kunstruimte Qartier konden we eveneens nog niet bezoeken.

En ook rolstoelgebruikers moeten nog even geduld oefenen, want op de lift die het perron met de straat verbindt, is het nog even wachten.

20190206_Beurs_Werken
© VT/BRUZZ
| Wat opvalt is dat de werken eigenlijk nog bezig zijn.

Meningen verdeeld

Dat valt ook de reizigers op. “Ik kan nog niet oordelen, want het is nog niet af,” aldus een jongeman.

Verder zijn de meningen over het eindresultaat verdeeld. “Het is veel aangenamer, met mooie verlichting en een propere vloer", klinkt het. "Het lijkt nu meer op een echt station,” horen we ook. Maar anderen “missen de chaos,” of vinden het niet Brussels genoeg wegens “onpersoonlijk.”

Over smaken en geuren valt niet te twisten, dus wij raden je aan om vooral zelf eens een kijkje te gaan nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?