| Het fietspad langs de Tervurenlaan wordt deze zomer gerenoveerd

Versleten fietspad langs Tervurenlaan wordt gerenoveerd

AAB
© BRUZZ
23/05/2022

Het fietspad langs de Terurenlaan wordt deze zomer opgeknapt. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Het pad wordt gerenoveerd tussen de Eikenweg in Oudergem en de halte Vier Armen in Tervuren. “We hopen dat dit mensen inspireert om ‘s ochtends niet in hun auto te stappen.”

Het afgescheiden fietspad dat dwars door het Zoniënwoud loopt moet dringend opgewaardeerd worden, vindt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. De oude betonplaten zijn namelijk beschadigd waardoor het fietspad oncomfortabel is. Het pad is bovendien smal. De minister wil vooral werken aan de veiligheid en comfort van het pad en hoopt op deze manier mensen aan te moedigen om zich vaker met de fiets te verplaatsen.

De renovatiewerken starten op de Eikenweg, op de grens tussen Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe, en eindigen bij het Vierarmenkruispunt in Tervuren. “Ik heb aan de Werkvennootschap gevraagd om het fietspad over een afstand van 1,5 kilometer te vernieuwen. Met een waterdoorlatende verharding zorgen we voor het nodige fietscomfort mét respect voor de natuur,” zegt minister Peeters.

Zij is bevoegd aangezien het grootste deel van het fietspad op Vlaams grondgebied ligt. De Tervurenlaan zelf ligt op de gewestgrens.

“Dit is een grote boost voor het woon-werkverkeer met de fiets. In het idyllisch kader van het Zoniënwoud kunnen mensen zich nu op een veilige manier verplaatsen. We hopen dat dit veel mensen inspireert om ‘s ochtends niet in hun auto te stappen,” vindt ook Alexandre Pirson (Les Engagés), schepen van Mobiliteit van Sint-Pieters-Woluwe, eveneens een gemeente aan de Tervurenlaan.

Verkeershinder

Voor de toekomstige werken zal een van de twee autorijstroken van de Tervurenlaan vrijgemaakt worden voor fietsers. Auto’s die vanuit Brussel richting Tervuren rijden zullen tijdelijk over één rijstrook moeten. Om mogelijke verkeershinder beperkt te houden, zullen de werken tijdens de zomervakantie plaatsvinden.

De Werkvennootschap, die zich bezighoudt met de renovatie, bestudeert momenteel hoe ze het Vierarmenkruispunt, het Groenendaalkruispunt, Leonardkruispunt en Jezus-Eik veiliger kan maken voor fietsers. Dat gebeurt in het kader van het project Werken aan de Ring.

Verzet

De Tervurenlaan is een autoweg gescheiden door een middenberm. Het oorspronkelijk plan van het Vlaams Gewest was om twee rijstroken van de autoweg om te vormen tot een tweerichtingsfietspad. Dit zou betekenen dat automobilisten in beide richtingen nog één rijstrook zouden overhouden, in plaats van twee. Onder meer de gemeente Sint-Pieters-Woluwe verzette zich hiertegen.

“We zijn fier op ons verzet tegen het Gewest. Er liep al een fietspad langs de Tervurenlaan waardoor het niet nodig was om een nieuw aan te leggen,” aldus schepen Pirson.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni