Voetgangers kunnen pas in oktober de Gosseliesbrug oversteken

© Younes Haidar/BRUZZ
| De nieuwe brug vormt een oversteek tussen de Nijverheidskaai en de Mariemontkaai.

In de Heyvaertwijk in Molenbeek moeten de buurtbewoners nog altijd omlopen als zij het kanaal willen oversteken. De nieuwe Gosseliesbrug ligt er al, maar het technische systeem is nog niet klaar. Dat zou in oktober opgelost moeten zijn, zegt Brussel Mobiliteit.

Blijdschap was er in maart, toen de nieuwe Gosseliesbrug werd gemonteerd over het kanaal in Molenbeek. De oude voetgangersbrug was al een jaar eerder afgebroken, dus moesten de buurtbewoners van de Heyvaertwijk telkens rondwandelen om het water over te steken.

Alleen moeten ze dat vandaag nog altijd, want de werken aan de brug zullen pas in oktober klaar zijn. "Er is nooit gezegd dat we de brug in de lente zouden afwerken, we hebben enkel de ruwbouw gemonteerd", zegt woordvoerster Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. De volgende stap is het elektromechanische systeem installeren, waarmee de brug omhoog en omlaag kan. Paemen legt uit dat het project een samenwerking is met verschillende partners, waaronder de Brusselse haven. "We kunnen het verstelbare systeem enkel testen op momenten dat er geen schepen moeten doorvaren, dus lopen we soms een beetje vertraging op."

Verstelbare trap

De werken aan de brug begonnen in de lente van vorig jaar, terwijl oorspronkelijk gepland was om al een jaar eerder van start te gaan. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de elektromechaniek, die deze zomer nog getest zal worden. "Ten laatste in oktober zullen voetgangers de brug kunnen oversteken", verzekert Paemen.

De nieuwe Gosseliesbrug vervangt het oudere model, dat te laag was voor sommige schepen, maar tegelijk te hoog voor fietsers en rolstoelgebruikers. De oplossing is een verstelbare brug die omhoog kan als er schepen onder moeten varen, maar anders op straatniveau blijft om fietsers vlot te laten oversteken. Voetgangers zullen altijd kunnen oversteken, want er komt een uitschuifbare trap in de hoge stand. Dat verstelbare systeem vraagt dus nog enkele testen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

gosseliesbrug
© Brussel Mobiliteit
| De oude Gosseliesbrug werd in de lente van 2017 afgebroken, want de brug was te laag voor sommige schepen. Tegelijkertijd was hij door de trappen niet toegankelijk voor fietsers en rolstoelgebruikers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?