Verstelbare Gosseliesbrug in Heyvaertwijk ligt er

© Younes Haidar/BRUZZ
| De nieuwe brug vormt een oversteek tussen de Nijverheidskaai en de Mariemontkaai.

De verstelbare Gosseliesbrug over het kanaal in de Heyvaertwijk ligt er. De nieuwe voetgangersbrug vormt een oversteek tussen de Nijverheidskaai en de Mariemontkaai en is ook toegankelijk voor fietsers en personen met beperkte mobiliteit.

De onderbouw was al geïnstalleerd, maar vrijdag werd ook de bovenbouw gelegd. Een buurtbewoonster was zo tevreden dat ze de werknemers bedankte met verse koffie en cake. Ze moet namelijk al bijna een jaar rondwandelen om het kanaal over te kunnen steken.

De renovatie was echter broodnodig. De vorige loopbrug dateerde immers uit 1944 en was te laag, waardoor niet alle schepen er konden passeren. Bovendien was ze moeilijk toegankelijk voor fietsers of personen met een beperkte mobiliteit omdat de Gosseliesbrug enkel bereikbaar was via trappen.

Uitschuifbare trappen

De oplossing is een verstelbare brug. Die zal in lage stand op straatniveau liggen, waardoor ze makkelijker toegankelijk is voor fietsers, rolstoelen en kinderwagens. Wanneer een groter schip moet passeren, kan de hoogte van de brug worden aangepast. Door een uitschuifbaar trappensysteem blijft de brug dan nog altijd toegankelijk voor voetgangers.

De nieuwe Gosseliesbrug wordt mogelijk de eerste nieuwe voetgangersbrug over het kanaal. Na verschillende aankondigingen is de Picardbrug aan Thurn & Taxis ondertussen in aanbouw, maar het blijft wachten op de voetgangersbruggen aan de Ninoofsepoort (ter hoogte van het Mima) en metrostation Graaf Van Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?